'Zeeboerderij' moet wier gaan kweken voor voedsel en energie

Hortimare, Ecofys en ATO hebben, in samenwerking met een aantal onderzoeksinstituten en bedrijven, een prijsvraag gewonnen van Rijkswaterstaat voor meervoudig ruimtegebruik in de Noordzee.

 Hiermee winnen zij kennis en capaciteit van Rijkswaterstaat (RWS) om hun concept de Multifunctionele Duurzame Zeeboerderij te gaan ontwikkelen. Het toenemend aantal functies op de Noordzee vraagt om meervoudig ruimtegebruik. Rijkswaterstaat, als beheerder van het Nederlandse deel van de Noordzee, wil dit graag stimuleren.

Zeeboerderij
Samen met Alterra, WUR-PRI, Deltares, Impuls Zeeland, CMP, ECN, Imares, Koers & Vaart, Stevenshield en Eneco, hebben Hortimare, Ecofys en ATO een concreet plan uitgewerkt voor een multifunctionele duurzame zeeboerderij. De zeeboerderij richt zich in de eerste plaats op het kweken van zeewier voor voedsel, diervoer en energie.

Het plan benoemt vervolgens een aantal functionele combinaties voor meervoudig ruimtegebruik. Te denken valt aan zeewierkweek met windenergie op zee, met zandwinning, met andere aquacultuur en met visserij.

'Zeewier heeft de toekomst als duurzame groene grondstof voor vele doeleinden. Hiervoor moeten we gaan boeren op zee. Dit is een enorme uitdaging, maar biedt ook vele nieuwe kansen voor de Nederlandse industrie. Met deze prijs laat RWS duidelijk blijken ook te geloven in dit concept van meervoudig ruimtegebruik op zee', aldus Anouk Florentinus, projectleider binnen Ecofys.

Bij de prijsuitreiking werd het voorstel geprezen vanwege een helder en concreet concept welke op korte termijn al gerealiseerd kan worden met interessante financiële perspectieven.

Eerste stap
De eerst volgende stap zal zijn om een kleinschalige proefboerderij op zee te realiseren. Hier kunnen de eerste combinaties van zeewierkweek met andere functies worden onderzocht.

Binnenkort wordt een stichting opgericht door Hortimare, Ecofys, ATO en andere betrokkenen. Deze stichting zal zich inzetten voor de realisatie en het beheer van de proefboerderij. Ook zal de stichting kennis bundelen uit lopende zeewierkweekprojecten. Belangrijke voorbeelden hiervan zijn de onderzoekstrajecten van consortium Ecofys en consortium Hortimare binnen het SBIR (Small Business Innovation Research) programma voor zeewierkweek, opgezet door AgentschapNL.

In deze SBIR-projecten worden de komende twee jaar de eerste kweekconcepten in open water getest. Medio 2013 loopt het onderzoekstraject af en zal de kleinschalige proefboerderij op zee een feit zijn. 
 

Deel dit artikel

permalink