Duurzame energievoorziening voor nieuw Hoog Catharijne

Onlangs is gestart met de aanleg van een duurzame energievoorziening voor Nieuw Hoog Catharijne in Utrecht. Met deze energievoorziening wordt energie bespaard en wordt de CO2-uitstoot geminimaliseerd. Wolter & Dros realiseert de centrale.

Eind 1973 was Hoog Catharijne het grootste overdekte winkelcentrum in Nederland. Nog steeds is dit een druk bezochte locatie, maar na vier decennia is Hoog Catharijne aan vernieuwing toe.

Het winkelcentrum wordt uitgebreid met 35.000 m2 en krijgt een moderne gastvrije uitstraling. Ook de parkeervoorziening wordt uitgebreid en de openbare vervoerterminal wordt vernieuwd.

Energiecentrale
Wolter & Dros realiseert onder Hoog Catharijne een energiecentrale, waarmee een aantal in aanbouw zijnde en nog te realiseren gebouwen in en rond Hoog Catharijne van warmte en koude worden voorzien. Hierbij wordt gebruik gemaakt van warmte- en koudeopslag in de bodem.

Er worden drie bronparen gerealiseerd, elk met een capaciteit van 90 m3/h. Deze voorzien, in combinatie met een serie warmtepompen, in de warmte- en koudebehoefte. De warmtepompen met bijbehorende installaties worden opgesteld in een nog te realiseren techniekruimte in parkeergarage Vredenburg. Door gebruik te maken van warmte- en koudeopslag in de bodem worden dure en milieubelastende installaties overbodig.

De werkzaamheden worden in dagproductie uitgevoerd zodat het terrein 's avonds toegankelijk is voor publiek. Op straatniveau is niets te zien van de ondergrondse activiteit, buiten drie grote putdeksels na. De energiecentrale gaat in twee fasen in bedrijf. Inbedrijfname van fase 1 is gepland op eind november 2011. Fase twee wordt medio 2015 opgeleverd.

Afbeelding: Nieuw Hoog Catharijne

Deel dit artikel

permalink