Opella Walraven en Cornélie, Rau Architects

Opella Cornélie maakt deel uit van een groter zorgcomplex in het Baron van Wassenaerpark te Bennekom. Rau Architects realiseert er in totaal drie gebouwen voor Opella. Opella Walraven (reeds opgeleverd in het najaar van 2010), Opella Cornélie (nu opgeleverd) en Opella Machtella (oplevering zomer 2011).

Cornélie is een woon-zorg complex gelegen in het Baron van Wassenaerpark aan de noordelijke rand van Bennekom. In totaal telt het gebouw 101 woningen, waarvan 36 studio's waar klanten uit de gerontopsychiatrische zorg van Opella autonoom kunnen wonen.  Naast Cornélie realiseert RAU hier voor zorginstelling Opella nog twee andere gebouwen, elk met een specifieke woon-zorg functie.

Vijf volumes
Cornélie bestaat uit een groep van vijf volumes, elk vier verdiepingen tellend. Vier van deze volumes vormen samen een rechthoek, het vijfde volume is in het midden geplaatst en vormt de verbindende schakel. Tussen de volumes wordt het park naar binnen getrokken. Eeen deel van deze ruimtes is semi-openbaar: hoewel toegang niet belemmerd wordt, betreft het geen doorgaande route. Hierdoor wordt de privacy van de bewoners gewaarborgd.

Intiem woonmilieu
Het gebouw grenst aan een bestaande wijk en is het meest stedelijke van de Opella-gebouwen; het gebruik van steen domineert op de gevels. Op meerdere plaatsen is de gevel voorzien van houten uitsparingen. Deze 'houten happen' brengen de grootte van het complex terug naar een menselijke schaal die past bij een intiem woonmilieu.

Exterieur
Het exterieur van Opella Cornelie bestaat uit een bakstenen gevel, op meerdere plaatsen voorzien van houten uitsparingen. Deze 'houten happen' zorgen voor afwisseling in de bouwvolumes en leveren een compositie op die past in een parksfeer.

Aan de buitenkant loopt het park door tot aan de gevel, waardoor het gebouw 'met één voet in het park' staat. Aan de binnenkant is er tussen de geveldelen door meer contact met het park zelf. In het interieur is gebruik gemaakt van polyester-betonnen planken, afgewisseld door de houten uitsparingen.

Waar steen in het exterieur domineert, is dat hout in het interieur. De witte entreedelen zitten niet in de façades maar zijn als losse volumes gedefinieerd. Als 'wachttorens' zijn zij direct herkenbaar en geven richting aan de bezoekers.

Duurzame toepassingen
Aan duurzaamheid is zowel op fysiek als sociaal vlak aandacht besteed. Zo zorgt betonkernactivering ervoor dat het mogelijk is warmte daar te gebruiken waar het nodig is en te koelen waar het moet. Hemelwater wordt geïnfiltreerd en voor de houten geveldelen is gebruik gemaakt van natuurlijk verduurzaamd hout.

Op sociaal vlak worden de positieve effecten van het samenbrengen van wonen en zorg zoveel mogelijk benadrukt in de levensloopbestendige apartementen, wat een perfecte symbiose tussen zorg en huurwoningen oplevert. Hergebruik en een gunstig energieverbruik vormen een samenhangend geheel, met een zeer flexibel gebouw als resultaat.

Het gebouw is recent opgeleverd. Terwijl het groen op het terrein nog moet groeien ontvangen de eerste bewoners op dit moment de sleutels.

Meer informatie: Opella Walraven
Meer informatie: Rau Architects

Deel dit artikel

permalink