Inschuifwoning met bloksgewijze aanpak

Eind oktober 2010 leverde Mulder Obdam de eerste Inschuifwoning af in Nederland. Inmiddels is er ook een bloksgewijze aanpak mogelijk.

Het was een nieuwe uitdaging voor Mulder Obdam om het concept van de inschuifwoning verder uit te breiden. Binnen een maand een volledig gerenoveerde woning. Met de traditionele manier van werken binnen de bouwkolom lijkt een renovatie binnen 1 maand onmogelijk.

De Inschuifwoning is echter gebaseerd op het principe ‘lean bouwen’, waar een zeer strakke en uitgedachte planning leidend is en daardoor aanzienlijke kosten- en tijdbesparing kan worden bereikt. Respect en vertrouwen tussen de ketenpartners is de basis voor dit concept .

Het bedrijf werkt met veel onderdelen die reeds in de fabriek op maat zijn gemaakt. Dat bespaart veel afval. De verwachting is dat een gemiddelde woning niet meer dan 1 kuub afval oplevert. Het is zelfs binnenkort mogelijk een woning, in de meest duurzame variant, van energielabel E naar label A, en wellicht zelfs A++, te tillen tegen weinig meerkosten.

Moderne uitstraling
Met de bloksgewijze aanpak kunnen meer  woningen in een rij met verschillen in het uiterlijk worden gerealiseerd. Bij deze zogeheten bloksgewijze aanpak mag de bewoner meedoen maar het hoeft niet. De uitstraling van de gevel zou een vrije keuze kunnen zijn, met aan de achterkant van de woning zelfs een uitbreidingsmogelijkheid; het zijn allemaal haalbare varianten. Met name de geboden differentiatie in kleur geeft de woningen een moderne uitstraling.

Alvorens voor deze aanpak te kiezen, zal er een nulmeting plaatsvinden om de fundering te toetsen op deugdelijkheid. Als die volstaat, dan kan met de gedaanteverwisseling worden gestart. Het enige dat blijft zijn de heipalen, de fundering en de woningscheidende tussenwanden.

Daarnaast blijven de nutsaansluitingen en eventueel de dakpannen behouden, evenals andere recent geplaatste voorzieningen (geen verspilling dus maar hergebruik). Uitgangspunt qua duurzaamheid voor deze woningen is  minimaal energielabel A. Ook nu weer is toepassing van warmte-koude opslag (WKO) e.d. mogelijk waardoor het energielabel A++ kan worden behaald.

Voor meer informatie: inschuifwoning.nl

Deel dit artikel

permalink