Passiefhuis-renovatie in Middelburg

De Latijnse school in Middelburg - een monument uit de 14e eeuw - werd de afgelopen jaren gerenoveerd tot een woon-werkgebouw op passiefhuis-niveau.

Naast de van zichzelf al strenge eisen van het passiefhuis-concept waren ook creatieve oplossingen vereist om aan de monumentenstatus te voldoen

De naam passiefhuis duidt erop dat er nau­welijks nog actief verwarmd hoeft te worden. De basiseisen zijn eenduidig en streng:

Bij passiefhuizen komt het aan op een goed ontwerp en een zorgvuldige uitvoering. Maar dan is ook een prima comfort in zowel zomer als winter te bereiken. DWA heeft hiervoor, naast kennis van bouw­fysica en installaties, ook gevalideerde reken- programma's in huis.

Rol DWA
De rol van DWA was het ontwikkelen van het installatieconcept. Daarnaast werd er een berekening gemaakt van het binnencomfort met dynamische simulaties (Trnsys 16.1). Ook werd er advies gegeven inzake de energieberekeningen (PHPP 2004) en werd de U-waarde van combinatie enkellaags en HR++-glas (Therm 5.1) berekend. DWA gaf tot slot ook Bouwfysisch advies met betrekking tot condensatie.

Installatieconcept
Er is gestreefd naar een zo klein mogelijke CO2-uitstoot, zonder in te boeten aan woon­comfort. Afgifte-installaties voor verwar­ming, koeling en ventilatie zijn geïntegreerd in de vloer en wand.

Bijzonderheden

Meer informatie: DWA

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door DWA