Kantoorpand in Hilversum, Venster Architecten

Midden in de bosrijke omgeving van het Gooi heeft vastgoedbelegger Van der Heijden Beheer een nieuw kantoorpand gebouwd. Op het Wisseloordterrein in Hilversum is een gebouw verrezen dat volledig voldoet aan de wensen van deze tijd.

 Een warmtepompinstallatie en het gebruik van milieuvriendelijke materialen en toepassingen maken het gebouw bijzonder duurzaam. Daarnaast is het ontwerp zeer gebruiksvriendelijk.

De betonkernactivering met behulp van grondwater zorgt het hele jaar door voor een aangenaam binnenklimaat. Met het systeem is de temperatuur in het hele gebouw gemakkelijk stabiel te houden. De overcapaciteit aan ventilatie die in het gebouw is opgenomen zorgt voor voortdurende aanvoer van verse buitenlucht.

Energiezuinig
Het gebruik van aardwarmte maakt een gasaansluiting overbodig. Daarnaast zijn voor de koeling van het pand ook geen airco's nodig. De combinatie van deze factoren zorgt voor een zeer energiezuinig gebouw. Er is berekend dat de totale bezuiniging op energiekosten kan oplopen tot ruim 20 procent.

Het kantoor, naar een ontwerp van Venster architecten, heeft een bruto vloeroppervlak van ongeveer 2600 m2. Bij de indeling is uitgegaan van een hoofdstramienmaat van 5400 mm. Voor de kantoorgedeeltes is een maat van 1800 mm aangehouden. De ruimtes zijn hierdoor gemakkelijk te splitsen en efficiënt in te delen. Dit voorkomt verspilling van energie.

Om verder onnodig energieverbruik tegen te gaan is waar mogelijk gebruik gemaakt van schakeling met behulp van bewegingssensoren of schemerschakelaars. Bij de keuze van de, in veel gevallen hoog frequente, verlichting is gekozen het milieuvriendelijkste alternatief. In de toiletten zijn waterbesparende maatregelen getroffen.

Groene omgeving
Het Wisseloordterrein ligt midden in de lommerrijke villawijk Trompenberg. Bij het ontwerp van het nieuwe kantoorpand is dan ook volop rekening gehouden met de bosrijke omgeving. Er is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals leisteen en hout met een FSC keurmerk, en het parkeren is met respect voor de omgeving opgelost. Geen grote geasfalteerde parkeerplaats, maar losse parkeervakken tussen de bomen.

De toekomstige gebruikers kunnen van binnenuit van de groene omgeving genieten. De grote ramen in het gebouw zorgen voor voldoende daglichttoetreding en direct contact met het omliggende bos.

Deel dit artikel

permalink