LEED Platinum voor TransPort

Het hoofdkantoor van transavia.com en Martinair heeft een LEED Platinum certificaat  behaald. Nog niet eerder werd in Nederland dit  internationaal gerenommeerde  duurzaamheidskeurmerk toegekend aan een nieuw gebouw.

LEED Platinum
LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) is het internationale duurzaamheidkeurmerk dat bouwwerken wereldwijd beoordeelt op vijf milieuthema's: duurzame locatie; efficiënt gebruik van water;  energie en klimaat; materialen en grondstoffen en kwaliteit van het binnenmilieu. TransPort is op het hoogste niveau 'Platinum' gewaardeerd.

De wereldwijde inspanningen om duurzaam vastgoed te realiseren zijn groot. Er zijn wereldwijd 6.326 projecten LEED gecertificeerd, waarvan 371 Platinum (peildatum: december 2010). Van deze 371 Platinum gebouwen bevinden zich er 7 in Europa, waarvan 3 (inclusief TransPort) nieuwbouw kantoorprojecten. De andere kantoorgebouwen met Platinum zijn te vinden in Duitsland en Finland.

TransPort: een bron van energie
Architectenbureau Paul de Ruiter maakt vernieuwende en aansprekende architectuur met energiebesparing en duurzaamheid als uitgangspunt. TransPort is een gebouw dat letterlijk én figuurlijk energie geeft. Het inspireert mensen,  maakt blij en bevordert de productiviteit.

Het is een intelligent gebouw dat tot stand is gekomen door een geïnspireerde samenwerking met opdrachtgever Schiphol Real Estate, de gebruikers en alle betrokken bouwpartners.

Daglichttoetreding
Er is slim gebruik gemaakt van zon- en daglicht wat ten goede komt aan het binnenklimaat en de energiebesparing. Aan de zuidgevel voorkomen lamellen natuurlijke opwarming door de zon, waardoor de koellast van het gebouw wordt verminderd.

De noordgevel is daarentegen juist zeer transparant om zoveel mogelijk daglicht binnen te krijgen, wat de kwaliteit van de werkomgeving verhoogt.

WKO
Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld door middel van een WKO-opslag in de aardbodem. Tevens bevat het dak een uitzonderlijk groot aantal zonnecellen, een oppervlakte van bijna 900m².

De eigen duurzame energieopwekking wordt continu digitaal inzichtelijk gemaakt aan de medewerkers van het gebouw. Het geïntegreerde pakket aan duurzame maatregelen zorgt ervoor dat het gebouw vijfenveertig procent beter presteert dan de in Nederland gehanteerde  energie prestatienorm.

Materiaal- en watergebruik
Bij de materiaalkeuze is erop gelet dat er zoveel mogelijk gerecyclede grondstoffen werden gebruikt en dat grondstoffen en producten regionaal (Europa) werden gewonnen en gefabriceerd. De aannemer is erin geslaagd om zodanig in te kopen dat uiteindelijk bijna veertig procent van de bouwmaterialen bestaat uit gerecyclede grondstoffen en dat ruim zestig procent van de  bouwmaterialen is gewonnen en geproduceerd binnen een afstand van achthonderd kilometer van de bouwplaats. Daarnaast komt  vrijwel al het hout in en om het gebouw uit duurzaam beheerde bossen (FSC-certificaat).

Diverse waterbesparende voorzieningen zorgen ervoor dat het gebruik aan drinkwater met ruim zestig procent is gereduceerd. Naast de zorgvuldige gekozen beplanting voor het groendak die het in de zomer zonder irrigatie kan doen, is een waterzuinig gebouw gerealiseerd door toepassing van een regenwatersysteem. Hiermee kunnen de toiletten worden gespoeld in combinatie met waterzuinige douches en kranen. De urinoirs zijn zelfs waterloos.

Madurodam
Omdat TransPort toonaangevend is voor duurzaam bouwen in Nederland heeft Madurodam het ontwerp opgenomen in de collectie. Op maandag 24 januari aanstaande wordt de miniatuur onthuld in de kleinste stad van Nederland.

Op www.schipholtv.com is een video geplaatst over de LEED certificering

Deel dit artikel

permalink