Woonwijk in Uden, Leenders Architecten

Uitgangspunt van het ontwerp van Leenders Architecten is het creëren van een prettige wijk in een mooie gezonde om­geving, in goed evenwicht tussen groen en rood en tussen water en lucht.

 Verankerd in het bestaande plan Velmolen Oost en tegelijk met een goede positionering van de woningen om optimaal te kunnen profiteren van actieve en passieve zonne-energie. Uitgangspunt is ook het gebruik maken van de lig­ging van de wijk aan het park, gebruikmaken van de mogelijkheid om water in het plan te accumul­eren en te infiltreren en hiermee de wijk te voorzien van een natte en een droge biotoop die de biodi­versiteit versterken.

Tegelijk het groen functioneel inzetten met de thema's wering van geluidinv­loeden van vliegverkeer, het zuiveren van lucht en zorgen voor natuurlijke warmtewering voor won­ingen en parkeerplaatsen in de zomermaanden. Maar ook het begeleiden van een groene route naar het toekomstige park en het begeleiden van de langzaam verkeer routes van de gehele wijk naar het park en het kindcentrum.

De woningblokjes zijn op zichzelf ook vormge­geven als boekensteunen met duidelijke koppen en tussenleden.De rijwoningen aan het carré zijn voorzien van een plat energiedak waartussen makkelijk PV cellen te plaatsen zijn die optimaal op het zuiden gericht kunnen worden (shed op­stelling). In het hart van het plan een snoer van tweekappers met een woonruimte in de laagbouw daartussen. Naar het zuiden wordt het dak van deze laagbouw opgetild en gevels transparant gemaakt om optimaal te kunnen profiteren van passieve zonne-energie.

Alle daken op de hoofdbouw zijn gericht op het zuiden om op meerdere manier optimaal gebruik te kunnen maken van zonne-energie. De dak- vlakken zijn groot genoeg om met zonnecollec­tors en PV cellen in de eigen energiebehoefte te voorzien. De grootste woonruimten zijn over bijna de gehele breedte op de tuin gericht. De garage/ berging is ook inzetbaar als multifunctionele ruimte; spelen, werken, slapen en de woning is hiermee ook eenvoudig levensloopbestendig te maken.

De tweekappers zullen door hun compacte stoere vormen het rondgaande erf begeleiden dat de gehele wijk ontsluit. Het erf wordt naar de randen toe steeds zachter en groener en eindigt glooiend in een wadi die twee uitlopers heeft in het toekomstige park.

Wadi
De rondgaande wadi vormt door zijn ligging een logische voorziening voor accumulatie en infil­tratie van hemelwater maar is tegelijk ook een logische scheiding tussen openbaar gebied en de privé-tuinen van de vrijstaande woningen. Deze laatste categorie woningen is bereik­baar door middel van bruggetjes over de wadi,waarmee het gevoel van privacy wordt vergroot. De woningen liggen vrij op hun kavel.

Door de extra buffer van de wadi is het mogelijk om de woningen ook een zijtuin te geven waardoor in de zachte ring rond het verharde erf een open karakter ontstaat tussen de woningen die relatief op grote afstand van elkaar staan. Geen lange diepe kavels maar eerder brede kavels. De vrijstaande woningen spoelen als het ware vanuit de wijk om het hart naar het toekom­stige park.

Duurzame materialisering en kleur
Het Brabantse Uden en de gebakken steen ho­ren bij elkaar. Gemetseld met een kalktrasmortel wordt deze steen goed herbruikbaar. Een ander droog verwerkbaar en demontabel product is lei, dat voor de daken maar ook voor verschillende gevels wordt toegepast. Een derde duurzaam materiaal is leemstuc dat evenals de leien direct en zonder koudebruggen op isolatie van Pava­tex (houtvezels) aangebracht wordt.

Met deze drie hoofdmaterialen worden de woningen vorm gegeven. Een vierde materiaal is Accoya hout voor de betimmeringen, onderzijde van overstek­ken, de gevelvlakken die bij latere uitbreidingen worden verwijderd en de gevels van de bijgebou­wen.

Architectuur samen met groen
De architectuur is van deze tijd met onderdel­en die we zowel vanuit de bouwhistorie als duurzame stijlelementen kunnen zien. Stevige duidelijk bouwmassa's, het gebruik van overstekken, afwisselend duurzaam materiaal gebruik, contrast tussen lichte en zware ma­terialen maar ook tussen en lichte en donkere kleuren.

Het resultaat is een wijk die de tand des tijds kan doorstaan met een ge­biedsgebonden stevigheid die door de bewoners blijvend zal worden gewaardeerd.

Facts & Figures
opdrachtgever: Nieuwenhuizen-Daandels, SVU wonen
programma: 67 grondgebonden woningen
start ontwerp: begin 2009
oplevering:    medio 2011
i.s.m. Search duurzaam advies
Architect: Leenders Architecten

Deel dit artikel

permalink