Renovatie van huisaansluitingen stadsverwarming

In 2010 heeft Thermaflex een aantal projecten uitgevoerd waarbij bestaande huisaansluitingen van een stadsverwarmingnet vervangen zijn. Eén van die projecten is uitgevoerd in opdracht van en samen met Eneco. Het ministerie van Economische Zaken vond dit een bijzonder project en heeft daarom een subsidie verleent.

Bij de renovatie van een aantal wijken in Capelle aan den IJssel die op stadsverwarming zijn aangesloten zijn zowel de huisaansluitingen voor warmte als de aansluitingen voor warm water vervangen. De "oude" bestaande leidingen hadden last van corrosie met als gevolg storingen en relatief veel onderhoud. In nauw overleg tussen Eneco en Thermaflex is voor de renovatie van de aansluitingen gekozen voor Flexalink.

Leidingsysteem
Flexalink is een onderdeel van het voorgeïsoleerde, kunststof leidingsysteem Flexalen. Dit leidingsysteem bestaat uit een kunststof mediumbuis, voorzien van polyethyleen isolatieschuim en een kunststof buitenmantel. Het systeem is duurzaam omdat het enerzijds een lange levensduur heeft en anderzijds volledig recyclebaar is. Daarnaast heeft het systeem een hoge isolatiewaarde waardoor warmteverliezen beperkt worden. De flexibiliteit van het materiaal zorgt voor een vermindering van de totale hoeveelheid benodigde (leiding)lengte.

Naast het feit dat Flexalink duurzaam is, zijn er nog andere aspecten die belangrijk zijn. Flexalink wordt door Thermaflex in de fabriek gemaakt en kant-en-klaar op de bouwplaats aangeleverd. Daardoor is de tijd die de renovatie per woning vergt minimaal en daarmee wordt de overlast voor bewoners beperkt. Renovatieprojecten kennen door het gebruik van Flexalink ook een snellere doorlooptijd.

Omdat Flexalink in de fabriek gemaakt en getest wordt, hoeft er ter plaatse minder werk in de kruipruimtes gedaan te worden. Dit is voor de monteurs prettig omdat het vaak lastig werken is in kruipruimtes.

Subsidie
Het ministerie van Economische Zaken heeft Thermaflex en Eneco een subsidie verstrekt voor dit project vanwege "de innovatieve oplossing, de reductie van het warmteverlies en de CO2-emissie reductie per woning die gerealiseerd is". 

Toekomst
Flexalink is niet alleen geschikt voor renovatie. In 2011 zal in ieder geval in één nieuwbouw project Flexalink toegepast worden. Ook wordt er gewerkt aan een uitbreiding van het assortiment en daarmee ook de toepassingsmogelijkheden van Flexalink.

Meer informatie: Thermaflex

Deel dit artikel

permalink