Eerste energielabelposter voor kantoorgebouw Ernst & Young

Ernst & Young heeft de eerste energielabelposter mogen ontvangen voor haar monumentale kantoorpand aan de Wassenaarseweg in Den Haag

 Agentschap NL reikte de poster uit vanwege de bijzondere verduurzamingsslag die huurder Ernst & Young en assetmanager Bouwfonds REIM - samen met gebouwverduurzamer INNAX en technisch installatiebedrijf HOMIJ - op het gebouw hebben gemaakt; een sprong van energielabel G naar C is het resultaat.

Doel van de energielabelposter is energieprestatieverbeteringen in een gebouw zichtbaar te maken voor gebouwgebruikers en bewustwording rondom duurzaamheid te vergroten. 

Positieve effecten
Jo Daemen, manager energiebesparing utiliteitsbouw bij Agentschap NL licht toe: "De impasse tussen eigenaar en huurder is bij dit project geslecht dankzij het besef dat verduurzaming van kantoorpanden voor beiden positieve effecten heeft. Voor Ernst & Young zal de energienota flink omlaag gaan en Bouwfonds REIM anticipeert als eigenaar op een waardestijging van het complex door de combinatie van een langjarige huurtermijn, een solide huurder en een - voor een rijksmonument - uitermate 'groen' label. Dit project laat daarmee zien dat het verduurzamen van bestaande gebouwen mogelijk is door een goede samenwerking, zelfs als het een monument betreft. Het is daarmee een richtinggevend voorbeeld dat we met het uitreiken de energielabelposter graag in het zonnetje zetten".

 Peter Keller, directeur Bouwfonds Real Estate Services bij Bouwfonds REIM vult aan: "Naast het verminderen van de CO2-uitstoot met maar liefst 35% is het inderdaad van belang te beseffen dat de verduurzaming positieve financiële consequenties heeft voor alle betrokkenen. Bovendien zijn we op de toekomst voorbereid: het leegstandrisico in de toekomst is kleiner, we voldoen aan nieuwe milieueisen en we anticiperen op de waardestijging van duurzame kantoren".

Ook Hugo Hollander, partner van Ernst & Young, is tevreden: "Ons pand gaat dankzij de WKO voor een aanzienlijk deel energie terugwinnen en dat scheelt enorm in de kosten voor energieverbruik. Daarbij is het comfort beter door de dakisolatie, wat zich weer vertaalt in tevreden en productieve medewerkers".

Rijksmonument
Het pand aan de Wassenaarseweg is een rijksmonument uit 1939. De verduurzaming betreft onder andere een warmte- en koudeopslag (WKO) onder het gebouw. Tevens is het dak geïsoleerd en de verlichting is daglichtafhankelijk en met aanwezigheidsdetectie geregeld.

Gebouwverduurzamer INNAX en technisch installatiebedrijf HOMIJ (een VolkerWessels onderneming) hebben het ontwerp en realisatie verzorgd. Het pand is één van de eerste monumentale gebouwen in Nederland die op deze manier is verduurzaamd. 

Voor meer informatie: Agentschap NL

Foto: Van links naar rechts: Jo Daemen (Agentschap NL) reikt de energielapebposter uit aan Peter Keller (Bouwfonds REIM) en Hugo Hollander (Ernst&Young).  Fotografie: NFP Photography

Deel dit artikel

permalink