'Kameleon' op Leerpark

Leerpark Dordrecht krijgt - als tweede locatie in Nederland - een Kameleon, een innovatieve pilot- en democontainer waarin een systeem is opgenomen dat voortdurend kan reageren en anticiperen op zijn omgeving en zo het klimaat van een object of gebouw kan beheersen.

Het Sliedrechtse bedrijf Sublean plaatst de 'Kameleon'. Het kan leveren, zuiveren, compenseren en communiceren. Aan de compacte vestiging is een aantal ingenieuze systemen gekoppeld. De container is te beschouwen als een 'Kameleon'. Het beschikt over vierkante en driehoekige frames die rondom een as draaien. Ze kunnen aangebracht worden op gevels, daken en andere oppervlakten.

De oppervlakten van het systeem kunnen op vele manieren ingevuld worden, bijvoorbeeld met zonnepanelen, of met plantjes om fijnstof af te vangen. Doordat de panelen kunnen draaien, kan het verschillende klimaatbepalende functies aannemen, afhankelijk van de situatie, het weer of het tijdstip.

Het systeem is ontwikkeld door Sublean in samenwerking met o.a. Dakontwikkeling Nederland en Urgenda, actie organisatie voor innovatie en duurzaamheid. Sublean (Sustainable Building and Living Environment As Normal) is specialist in duurzame bouwtechnologieën en zal een concept- en innovatieontwikkelingsunit vestigen in de toekomstige Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark. 

In 2012 zullen de deuren van de Duurzaamheidsfabriek officieel opengaan.

Voor meer informatie: Sublean 

Deel dit artikel

permalink