Watertoren Bussum, meest duurzame kantoorgebouw

Met een Milieu Index gebouwen-score van 1028 was de watertoren in Bussum de afgelopen dagen het duurzame middelpunt van de wereld.

Directeur Michiel Haas van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) schreef zich veertien jaar geleden in voor de Watertoren in Bussum. Aanvankelijk met het idee om er zelf in te gaan wonen, maar langzamerhand werd het duurzamer en duurzamer.

Het project ontrolde zich tot meest duurzame kantoorgebouw van Bussum. Afhankelijk van TNT GreenOffice kan de Watertoren in Bussum de status duurzaamste gebouw van Nederland krijgen en het duurzaamste kantoorgebouw van Europa behoort ook tot de mogelijkheden, vertelde Michiel Haas tijdens de opening.

Strategie
Op het congres GreenBuild, begin dit jaar, vertrouwde Michiel al de zaal toe dat zijn strategie even helder als effectief was. Haas vormt samen met Bob Custers van Vocus Architecten het Bussums Watertoren Collectief . Telkens als ze bij de gemeente hun plannen kwamen toelichten, werden die plannen groter en groter. Tot de gemeente op een dag riep, nu is het genoeg. Maar toen was het duurzame hek al van de dam. Met een prachtig resultaat tot gevolg.

De huidige eigenaar van de toren, accountants- en belastingadvieskantoor Meeuwsen Ten Hoopen heeft de Watertoren met een aantal huurders betrokken en zet het duurzame karakter van de toren in hun bedrijfsvoering voort.

Duurzaam ondernemen
"Het pand is volledig CO2-neutraal," vertelt Sjoerd Riedstra, mede-eigenaar van Meeuwsen Ten Hoopen en verantwoordelijk voor het duurzaam beleid van de organisatie. "Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van ons beleid. Bij elk besluit staan we stil of het in lijn is met ons duurzaam beleid. We lopen op Cradle to Cradle-tapijt en sparen papier door vrijwel alle correspondentie verzekerd via e-mail (CopyConfirm) te versturen en uitsluitend elektronische dossiers aan te leggen."

Alle inkoop komt uit een ecoboek, vertelt Riedstra trots. "We rijden daarnaast zo veel mogelijk in groene auto's en voor korte ritten is er de 'vestigingsfiets'. Printen gebeurt uitsluitend dubbelzijdig en in plaats van toner is er milieuvriendelijke wax. Ten slotte gaan de lichten pas aan als er echt iemand binnenstapt. Dit gebeurt met behulp van bewegingssensoren."

Duurzame toepassingen
Met een waarde van 1028 punten op de Milieu Index Gebouwen (een gemiddeld gebouw in Nederland scoort 100-150 punten) betrekt Meeuwsen Ten Hoopen als hoofdhuurder het meest duurzame kantoorgebouw in Nederland. Met windmolens, zonnecellen en bio-warmtekrachtkoppeling voorziet de Watertoren in zijn eigen warmte en koeling, plus nog wat extra's voor derden dat verder wordt gedistribueerd door 100% groene energieleverancier Greenchoice.

Het afvalwater wordt gezuiverd door een helofytenfilter, een aansluiting op het riool is overbodig. Het water dat uit de filter uitkomt, wordt hergebruikt voor toiletspoeling. Hiermee wordt ruim 80% van het drinkwaterverbruik gespaard en ontstaat een kleine waterkringloop met een geringe aanvulling met drinkwater. "Aanvankelijk waren er wel wat startproblemen met het helofytenfilter", licht Riedstra toe. "De aansluiting van de toiletten was nog niet helemaal op orde, maar dat was snel verholpen. We zijn echt enorm blij met dit pand."

Frituurvet
Architect Thomas Rau huivert er van en vindt dat je ongezond voedsel vooral niet moet promoten. Maar de warmte  in de Watertoren Bussum  wordt wel gewonnen door het stoken van plantaardige afvalolie zoals frituurvet van horecabedrijven in de omgeving. Of dit een trend is of een blijvertje zal de tijd uitwijzen.

Feit is dat Haas met zijn verwezenlijkte droom een gebouw heeft neergezet wat nog vele jaren als duurzaam bouwen-icoon zal dienen.En dat hij daar met recht zeer trots op mag zijn. Wordt de volgende stap voor Haas een 0-materialengebouw met een MIG van 45.000? Volgens Haas hoort het tot de mogelijkheden, we zijn benieuwd.

PS In het aankomend magazine van Duurzaam Gebouwd komt een uitgebreid artikel van het Cement&BetonCentrum  over de Watertoren in Bussum te staan.

Facts & Figures

Adres
Bussumse Watertoren
Bussumergrindweg 1
1406 NZ Bussum

Overige huurders
Naast eigenaar, tevens hoofdhuurder Meeuwsen Ten Hoopen, zijn NIBE, Vocus bna, Brandnew Design en Profict West gevestigd in de Watertoren.

Ontwikkeling en bouwvoorbereiding 

Initiatief & ontwikkeling
BWC Sustainable Development (prof. dr. ir. Michiel Haas en ir. Bob Custers)

Adviezen duurzaam bouwen
NIBE

Architect
VOCUS architecten bna

Adviseur vastgoed & ontwikkeling
Sixpence (mr. Maarten A. Smits MRE)

Belegger
Eindbelegger en huurder Meeuwsen Ten Hoopen accountants en belastingsadviseurs (drs. Sjoerd Riedstra en drs. Rutger Kuipers)

Bouwers
Bouw watertoren en afbouw BWC Sustainable Development

Bouw paviljoen Hercuton Bouw

W- en E- installaties Terberg Systeemintegratie

Tekst: Gerard Vos - Foto's Roos Aldershoff

Deel dit artikel

permalink