Case Study: Renovatie Agrifirm Hoofdkantoor Meppel

Agrifirm Meppel is sinds enkele maanden getransformeerd van betonnen blikvanger in een modern, fris gebouw.

Meer dan een eeuw beheerst het bakstenen fabriekskantoor met het opschrift ‘Landbouwersbank’ het kadebeeld van het Meppelerdiep. Tegen dit fabriekskantoor is in 1967 het bankgebouw van de Coöperatieve Landbouwbank-Raiffeissenbank Meppel, kortweg CLM ‘geplakt’, pal naast de brug over het Meppelerdiep. Een zakelijk gebouw van uitgewassen, naturelgetint beton. Dit bankgebouw is voor inwoners en passanten hét gezicht van Agrifirm geworden.

Maar zij kijken sinds enkele maanden vreemd op, want de verouderde betonnen blikvanger is met behulp van Kingspan gevelsystemen omgetoverd in een modern en fris ogend gebouw, dat bovendien aan alle hedendaagse comforteisen voor de medewerkers voldoet.

Ledental
Agrifirm is als coöperatie de laatste decennia fors gegroeid. Vandaag de dag telt de coöperatie voor boeren en tuinders meer dan 15.000 leden, waarvoor de materiële belangen worden behartigd via gezamenlijke inkoop, verkoop, kennisontwikkeling en advisering. De groei maakte extra kantoorruimte noodzakelijk. Deze werd gevonden door het fabrieksgebouw te renoveren en daar extra kantoorverdiepingen in te brengen.

Koudebruggen
Dit zogeheten gebouw B is fraai gerenoveerd met hoogwaardige materialen en installatietechnische voorzieningen. Gerrit Vlieger, bouwkundig projectmanager van Agrifirm: “Na de renovatie stak het aanpalende bankgebouw er schril bij af. Niet alleen had het een uiterlijke opknapbeurt nodig, maar ook de isolatie en ventilatie waren van onvoldoende niveau. Het was voor de medewerkers beslist nodig om ook dit gebouw in eigen beheer te renoveren, conform de hedendaagse technische en arbo-eisen. Zo was de betonnen gevel ongeïsoleerd. De koudebruggen vormden onmiskenbaar een probleem. We wilden echter meteen ook een modern uiterlijk. Want de betonnen gevel was na 42 jaar niet meer de fraaiste en was duidelijk gedateerd.”

Optimo
Bureau B+O Architecten heeft een ontwerp gemaakt waarin dat beoogde moderne gevelbeeld geheel tot zijn recht kwam. Er is bewust voor een bureau uit Meppel gekozen, dat landelijk opereert maar ook praktisch blijft denken en als lokaal bureau weet hoe mensen in Meppel wonen, leven en reageren. In samenspraak met Kingspan is vervolgens gekozen voor het product Optimo, het uitermate gladde en strakke gevelpaneel.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Kingspan Geïsoleerde Panelen