Vernieuwing Rijnstraat 8 (huidig VROM-gebouw)

In het voorjaar van 2009 is besloten tot vernieuwing van de huidige hoofdzetel van het ministerie van VROM aan de Rijnstraat 8 in Den Haag. Na de vernieuwing zal het gebouw in ieder geval onderdak bieden aan de bestuurskernen van het ministerie van Verkeer en Waterstaat (VenW) en van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM).

Hoewel het gebouw aan de buitenzijde nog up-to-date oogt is een groot deel van de gebouwinstallaties en de specifieke gebruikersvoorzieningen ernstig verouderd en afgeschreven. De technische levensduur van de installaties loopt ten einde. Ook de functionaliteit van Rijnstraat 8 is verouderd.

Het pand is ingericht volgens de filosofie van een traditioneel cellenkantoor en wordt gekenmerkt door lange eentonige en vooral lage gangen met aan weerszijden kamers. Er is weinig transparantie en er zijn weinig interactiemogelijkheden.
Voorbeeld
De woorden groen, intelligent en vitaal vatten de ambities, die met het vernieuwen van het gebouw worden nagestreefd, kernachtig samen. ‘Groen’ staat voor duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. De overheid vervult hierin een voorbeeldrol en de vernieuwing van de Rijnstraat 8 biedt een unieke kans om deze ambities handen en voeten te geven.

‘Intelligent’ staat voor de ambities op het terrein van optimaal ruimtegebruik, vernieuwende kantoorconcepten en toepassing van technologie. Slimme keuzes met doordachte oplossingen die met de tijd mee kunnen. ‘Vitaal’ staat voor ambities ten aanzien van de relatie tussen de mens, het gebouw en de stedelijke omgeving waarin zij zich bevinden.

Doelstelling is het realiseren van een levendig gebouw in een levendige omgeving. De kwaliteit en de aantrekkelijkheid van de werkomgeving zal hierdoor in grote mate worden beïnvloed.

Contactvorm
De vernieuwing van de Rijnstraat 8 zal als een publiek- private samenwerking (PPS) worden aanbesteed. Dit betekent dat het ontwerpen, het bouwen en inrichten, de facilitaire diensten en het onderhoud en het financieren van het project geintegreerd wordt gecontracteerd.

Met andere woorden alle fasen van de levenscyclus van het gebouw worden hierbij in één contract aanbesteed. Marktconsultatie In de periode mei-juni 2010 houdt de Rijksgebouwendienst een marktconsultatie. In deze marktconsultatie wordt getoetst of en zo ja in hoeverre de markt de geschetste scope en ambities van het project haalbaar acht.

Facts & Figures
Locatie: Rijnstraat 8, Den Haag
Indicatieve omvang: Het pand heeft een vloeroppervlakte van ca. 90.000 m2 exclusief parkeren en beschikt in de huidige situatie over ca. 3000 werkplekken.
Opdrachtgever: Programmadirectie Nieuwe Huisvesting (VROM en V&W)
Opdrachtnemer: Rijksgebouwendienst

Publicatie 'Ambities vernieuwing Rijnstraat 8'

Deel dit artikel

permalink