Thermencomplex in een afvalverbrandingsinstallatie

Jeroen Atteveld bedacht voor zijn afstuderen een ontwerp van een thermencomplex in een afvalverbrandingsinstallatie. Hiermee won hij de Archiprix 2010.

Het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) verbrandt 1.4 miljoen ton huishoudelijk afval per jaar. De energie die vrijkomt uit het verbrandingsproces voorziet 16.000 woningen in Amsterdam-West van warm water en alle openbare gebouwen in Amsterdam van stroom.

Over deze belangrijke rol die het AEB speelt in de omzetting van afval naar energie is bij de gemiddelde Amsterdammer niets bekend. Bovendien gebeurt er op de locatie, Westpoort in het Amsterdamse havengebied, niets om deze rol te etaleren.

Meerwaarde
Door de toevoeging van een thermencomplex aan de afvalverbrandingsinstallatie wordt de betekenis van het AEB voor het voetlicht gebracht. Dankzij het openbare karakter van de thermen is het mogelijk een doorkijk te geven naar de wereld van het afval. Door deze twee niet gerelateerde gebouwtypologieën, een afvalverbrandinginstal-latie en een badhuis, met elkaar te verweven ontstaat er ruimte voor onverwachte mogelijkheden en ontmoetingen.

Zowel het AEB als Thermen Westpoort heeft hier profijt van. Het thermencomplex maakt gebruik van de opgewekte energie, de overmaat van het gebouw, de restproducten van het afvalverbrandingsproces en de bijzondere industriële omgeving.

Milieuvriendelijk daglicht
Het AEB wordt in een nieuw milieuvriendelijker daglicht geplaatst. De hoeveelheid indrukken die je opdoet als je door het huidige AEB loopt is enorm: bonkende en sissende motoren, zinderende hitte van de ovens en een wijds uitzicht over de havens. Door deze overdaad aan indrukken te kanaliseren en af te stemmen op de verschillende programmaonderdelen van het badhuis wordt de beleving van een bezoek aan Thermen Westpoort versterkt.

Het programma van het badhuis bestaat uit baden, behandelruimten, sauna’s en een restaurant. De ruimten van de verschillende programmaonderdelen hebben een introvert karakter daar waar de badhuisbezoeker de rust nodig heeft om te ontspannen, bijvoorbeeld in de behandelruimten.

Maar er zijn ook ruimten waar de badhuisbezoeker juist het gevoel krijgt onderdeel uit te maken van de industriële omgeving en het afvalverbrandingsproces. 

Hermen Westpoort | Ontspannen in een industrieel landschap Thermen Westpoort
Naam: Jeroen Atteveld
Opleiding: Academie van Bouwkunst, Amsterdam
Afstudeerrichting: Architectuur
Hoofdmentor: Rob Hootsmans
Mentoren: Rien Korteknie
Joost van Hezewijk

Deel dit artikel

permalink