Om in de WK-sfeer te blijven. Dit keer een nieuwtje over het land van Oranje's volgende tegenstander Uruguay.
Steeds meer Uruguyanen bouwen een ecologisch huis. Ze blazen daarmee een eeuwenoude traditie nieuw leven in. Een huis van aarde en stro spaart energie uit. Doordat het extreme temperaturen en vocht buiten houdt, is het binnen aangenaam. En het kan zelf gebouwd worden, wat het tot de helft goedkoper maakt dan een huis van beton of baksteen.
Op het Uruguayaanse platteland heeft men altijd al gebouwd met materialen die de natuur bood: aarde, hout, stro. Deze technieken, die men nu ecologisch bouwen noemt, werden van generatie op generatie doorgegeven. Sommigen houden de traditie nog vol, al zijn ze nauwelijks nog zichtbaar.
In de jaren negentig verdiepte een groep architecten zich in de technieken en nam de faculteit architectuur van de Universiteit van de Republiek (Udelar) het in haar programma op. Maar nieuwe projecten bleven geïsoleerd. De regering had weinig interesse. De laatste vijftien jaar zijn ongeveer tweehonderd ecologische huizen gebouwd, waarvan de helft met de hulp van een architect.
Experimenteren
Vandaag zit de vraag naar duurzame technieken in de lift maar een echte markt en gespecialiseerde arbeidskrachten ontbreken. "De vraag is groot en veel mensen worden aangemoedigd om te experimenteren, maar de overheid is terughoudend omdat er nog geen technische normen zijn voor het bouwproces, en omdat ze niet van experimenteren houdt", zegt architect Rosario Etchebarne, onderzoeker aan de Udelar.
De meest gebruikte technieken, zegt Etchebarne, zijn leem, blokken van gecomprimeerde aarde en houten panelen met aarde, stro en andere componenten. De hoeveelheid gebruikte cement is minimaal. Daardoor wordt bij de bouw nauwelijks CO2 uitgestoten.
Modder
Een van de interessantste projecten is Guyunusa, een coöperatieve vereniging van tien woningen in de zuidelijke stad Ciudad de la Costa. Ze zijn met modder gebouwd. Het ministerie van Wonen leende het geld, het VN-ontwikkelingsprogramma (UNDP) financierde de sanitaire installaties.
"We wilden goedkopere en gezondere huizen", zegt Silvana Delfino, lid van de vereniging. "We hebben verschillende technieken onderzocht en kwamen tot de vaststelling dat modder de gezondste was, de meest thermische, de goedkoopste en bereikbaar voor iedereen. Het is niets nieuws. Mensen hebben hier, en ook in andere landen, altijd in aarden huizen gewoond."
Volgens Delfino toont het project dat "het mogelijk is om met weinig geld waardige huizen te hebben die het milieu respecteren."
Bron: hbvl.be