Hoopvolle ontwerpen

Jaarlijks sturen de Nederlandse ontwerpopleidingen hun beste afstudeerplannen naar Archiprix. De zevenentwintig plannen die voor Archiprix 2010 werden ingezonden geven in hun diversiteit een beeld van de stand van het Nederlandse ontwerp-onderwijs in het studiejaar 2008-2009. De winnaar en de tweede prijs behandelen duurzaamheid met nadruk in hun plannen.

De jury van de architectuurprijs prijst de inzet van de studenten in het vooronderzoek, al lijkt het gedegen onderzoek ook ten koste te gaan van de aandacht voor het ontwerp. Zij signaleren een aantal trends onder de ingezonden ontwerpen. Zo werken steeds meer opleidingen met afstudeerateliers waarbinnen een groep studenten gezamenlijk werken aan een afstudeerproject. Dit leidt helaas tot een minder persoonlijk afstudeertraject, stelt de jury, waarbij in sommige gevallen het stempel van de groep en de docenten belangrijker wordt dan de individuele ontwikkeling van de student. Zeker als ook nog nadrukkelijk gestuurd wordt op een gemeenschappelijke taal voor de visualisatie.

Hoopvol
Een trend die zich manifesteert en die eerder toe dan af lijkt te nemen wordt gevormd door plannen die gericht zijn op het verbeteren van de leefomstandigheden van armen in de derde wereld. Met veel enthousiasme, betrokkenheid en goede wil worden deze opgaven opgepakt. Die plannen zijn vaak moeilijk op hun waarde te beoordelen gezien de specifieke omstandigheden ter plekke. De jury kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de plannen vaak geen echt realistische oplossingen bieden voor de grote lokale problemen, zo het al mogelijk is die op te lossen.

Binnen deze ronde van de Archiprix is een aantal thema's manifest aanwezig. Zonder daar verder een waardeoordeel aan te verbinden zien zij dat het milieu veel aandacht krijgt in de plannen, de woningbouw sterk is vertegenwoordigd, de populariteit van wonen aan water en de toenemende aandacht voor herbestemming

De prijswinnaars
Winnaar Jeroen Atteveld van de AvB Amsterdam combineert het afvalverbrandinggebouw Westpoort in Amsterdam met een Thermencomplex om de bewoners bewust te maken van het schone werk van afvalverbranding; CO2 neutraal baden onder de rook van Amsterdam!

Tweede prijs winnaar Monique Sperling (Wageningen Universiteit landschapsarchitectuur) pakt de afsluitdijk aan. “Al was het alleen maar omdat de dam door de verwachte zeespiegelstijging niet meer voldoet aan de 'Wet op de Waterkering'.” Het ontwerp laat een multifunctionele Afsluitdijk zien, waar de productie van duurzame energie en het vergroten van de ecologische waarde geïntegreerd zijn.

Een eervolle vermelding was er voor ook z’n hoopvol ontwerp voor een betere wereld: Urban Tactics ontworpen door Zineb Seghrouchni (TU Eindhoven, stedenbouw). De jury: "De ontwerper ontwikkelt op knappe wijze een strategie waarbij ze verschillende intermediaire lagen op strategische wijze inzet bij de planvorming en de uitvoering. Ze zoekt coalities en betrekt daarbij alle relevante actoren.
De kracht van het plan ligt in die bottom-up benadering en de overtuigende analyse. De ambitie om een aanzet te leveren tot een discussie over het stimuleren van een zelfgeorganiseerde stadscultuur is goed geslaagd."

De jury van de archiprix bestond dit jaar uit:
Wim van den Bergh, architectuur, Nanne de Ru, architectuur, Marinke Steenhuis, theorie, Berno Strootman, landschapsarchitectuur, Wouter Veldhuis, stedebouw
De secretaris van de jury is Henk van der Veen van Archiprix.

Meer informatie: www.archiprix.nl

Deel dit artikel

permalink