Energieneutrale campus voor hogeschool

Voor Hogeschool Windesheim in Zwolle is het belangrijk dat onderwijs gegeven kan worden in up-to-date huisvesting. Vandaar dat tot 2024 ongeveer de totale 100.000 m² b.v.o. wordt vervangen door nieuwe onderwijshuisvesting. Een mooie kans om een duurzame ambitie te formuleren.

De Campus moet in 2024 tenminste energieneutraal zijn. Dit zal het nodige betekenen voor de organisatie en de energie-infrastructuur. “Hogeschool Windesheim zet zich in om een concrete en fundamentele bijdrage te leveren aan de grote vraagstukken van deze tijd. Hieronder verstaan we ook het omgaan met klimaatverandering en het ontwikkelen van een duurzame en onafhankelijke energievoorziening”, aldus Jan Dragt, manager vastgoed Hogeschool Windesheim.

Oplossingen om de Campus te verduurzamen zijn legio. Maar niet alle oplossingen zijn verstandig. Gekozen is om meerdere varianten door te rekenen, zowel individuele energievoorzieningen per gebouw als collectieve energievoorzieningen voor de gehele Zwolse Campus. Uiteindelijk blijken er kansen te liggen om samen met partners uit de directe omgeving van de Campus en de Provincie Overijssel aan de slag te gaan met duurzaamheid.

Met de ontwikkeling van het sportcomplex met een drietal zwembaden en ruim 100 m2 sportzalen is de duurzame trend ingezet. Kees Zandijk, adviseur bij DWA installatie- en energieadvies “Het gebouw wordt voorzien van een hoge isolatiewaarde van de schil, hoogwaardige warmteterugwinning van de ventilatielucht met warmtepompen en een ketel met houtpellets als brandstof. Ook wordt het gebouw voorbereid op grootschalige toepassing van zonne-energie. Het dak van de uitbreiding (ca. 3.000 m2) wordt vol gelegd met zonnepanelen”.

Afbeelding: architect Broekbakema

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door DWA