Verticale tuin in Hasselt

Burgemeester Hilde Claes en schepen van Groen Johan Vanmuysen geven op een hoogtewerker de finishing touch aan de verticale tuin op de gevel van Toerisme Hasselt.

Het is één van de eerste verticale tuinen op een openbaar gebouw in Vlaanderen, waarbij voor het eerst gebruik is gemaakt van het innovatieve LivePanel-systeem van de Nederlandse groenproducent Mobilane.

Verticale tuinen bestaan al in Parijs, Milaan, Berlijn, Rotterdam, Londen, Bangkok en Brussel. Ongetwijfeld wordt het een nieuwe toeristische attractie voor Hasselt. De tuin zal tegen de lokale Virga Jessefeesten in augustus in volle glorie zijn!

Een hangende trekpleister
De hangende tuin is meer dan uitsluitend stedelijk groenbeheer. Hij vergroot de biodiversiteit en CO2-afbraak en bindt fijnstof. De tuin past ook binnen het plan om de binnenstad verder te verfraaien en aantrekkelijker te maken.

De groene gevel zal ongetwijfeld een toeristische trekpleister worden. De verticale tuin van Toerisme Hasselt heeft een oppervlakte van ongeveer 50 m². De Stad Hasselt koos de beplanting. De plantenmix bestaat onder meer uit groenblijvende en bloeiende planten en geeft elk seizoen kleur.

Centraal in de tuin ligt een grote cirkel met paarse bloeiers als Lavendula angustifolia ‘Hidcote’ (lavendel), Thymus vulgare ‘Compactus’ (tijm) en Heuchera ‘Amethyst Mist’. In de zomermaanden zal de gevel volgroeid zijn.

Innovatief systeem
Op de gevel van het pand van Toerisme Hasselt is er voor het eerst gebruik gemaakt van het innovatieve LivePanelsysteem van de groenproducent Mobilane. De groene gevel in Hasselt is opgebouwd uit LivePanel-modules. Het LivePanelsysteem werd in vier dagen tijd bevestigd en beplant door Dolmans Landscaping uit Lanaken.

De panelen zijn voorzien van een speciaal ontwikkeld substraat, waarin plantmateriaal kan wortelen en voeding kan vinden. De modules van het LivePanelsysteem zijn stapelbaar en worden gezekerd door een lichte aluminiumconstructie.

Deel dit artikel

permalink