Ecobungalows in Amsterdam, Winnen & Co

In Amsterdam realiseert projectontwikkelaar Winnen & Co vier bijzondere stadsbungalows. Dit project is een van de genomineerden voor De Gouden Kikker.

De zeer goed geïsoleerde woningen hebben een energielabel A+. Dit kleinschalige nieuwbouwproject grenst aan het van Bossepad plantsoen in Stadsdeel Westerpark. Het woonoppervlak is verdeeld over begane grond en souterrain en het heeft een ruim afgesloten tuin van 6 x 6 meter.

Het uitgangspunt van deze woningen is dat ze zo gezond als mogelijk zijn voor de bewoner en zo milieuvriendelijk als mogelijk in combinatie met hoog comfort, moderne uitstraling en mooie afwerking. De hoge plafond deuren en vloerverwarming geven de woning een extra luxe karakter. Het gas en electra gebruik is bij gemiddeld gebruik van een gezin geschat op circa 50 euro per maand.

Duurzame toepassingen
Zonnecollectoren, drie laags glas, douche wtw, warmtepomp, vegetatie dak, grijs water systeem.

People en planet
De volgende uitgangspunten worden door de ontwikkelaar in deze binnen stedelijke ontwikkeling verwerkt:

1. pragmatisme
Het streven is niet norm gedreven, maar performance gedreven. Dit betekent niet dat een bepaald energie label nagestreefd wordt, maar het woongenot, de gezondheid van de bewoner, de onderhoudsgevoeligheid en vervangbaarheid van installaties en materialen op langere termijn. Dit vanuit de visie dat er vanzelf een goede label wordt gerealiseerd.

2. zo gezond als mogelijk voor de bewoner
Hoogfrequente straling (UMTS en zendmast straling): deze zal worden tegengehouden door aan de binnenzijde en het dak een net/weefsel aan te brengen van kunststof/metaal en wordt afgewerkt met leemstuc

Laagfrequente straling
: (straling vanuit de elektrapunten en elektrapijpen) zal worden tegen gegaan: - Alle lichtpunten en schakelaars worden geaard
- per groep wordt een speciaal netfilter te plaatsen.
- De meter in de meterkast wordt omtimmert met een metalen kast om magnetische velden rondom de meter te isoleren

Lucht: de inkomende lucht zal schoner gemaakt worden middels UV, ionen en ozon instrumenten

Water:
om het water beter opgenomen te laten worden in het lichaam zal het worden nagefilterd en in een draaikolk gebracht middels een magnetisch veld. Door het gebruik van milieuvriendelijke materialen, worden de bewoners niet door chemische materialen omgeven.

3. cradle to cradle
Op de kelderbak na, zijn alle gekozen materialen de meest natuurlijke optie. De toegepaste materialen zijn zeer goed afbreekbaar en recyclebaar. Het betekent dat alle materialen het meest milieuvriendelijke alternatief zijn dat op de markt aanwezig is.

Voorbeelden zijn EPDM dakbedekking i.p.v. bituum, houtskeletbouw i.p.v. betonblokken, natuurlijke verven i.p.v. water gedragen , leem stuc i.p.v. gewoon stucwerk, Hennep isolatiemateriaal i.p.v. rockwool, fermacell plaat i.p.v. gipsplaat, poly propyleen i.p.v. het giftige PVC etc.

4. vraagbeperkend
In materiaal gebruik: dit leidt tot de keuze voor natuurlijk materiaal omdat veel natuurlijk bouw materiaal aangroeit zoals hout en hennep.

Tevens wordt de vraag naar energie beperkt, en wel door:
- gebruik van drie laags (beloopbaar) glas
- geïsoleerde muren en plafonds varierend van RC 4,2 tot RC 8,5
- laag temperatuurverwarming
- warmtepomp met ventilatie retour lucht t.b.v. warm water douche WTW
- boiler met zonne collector t.b.v. warm water
- sedum dak

De vraag naar water wordt beperkt door:
- waterputten in de tuinen van 3000 liter per stuk. Met dit water zullen de wc’s doorgespoeld, kleren gewassen en tuinen besproeid
- plaatsing van de meest besparende kranen en toiletpotten die momenteel op de markt te koop zijn (Hans Grohe en Villeroy & Boch).
- plaatsing van drain brains aan de CV ketel om warm water verspilling te minimaliseren.

5. energie opwekkend
Energie zal worden opgewekt middels photo valteische panelen van 1200 KW per woning (mits subsidie beschikbaar is per 1/9/10).

6. low tech
Met alle high tech keuzes die er tegenwoordig zijn te maken, heeft Winnen gekozen voor low tech. Geen balans ventilatie maar natuurlijke ventilatie wegens gezondheidsredenen en omdat deze onderhoudsarm zijn. Geen warmte pomp tbv. verwarming, maar een gewone CV-ketel omdat de zeer hoge isolatie het toepassen van een onderhoudsgevoelige warmtepomp overbodig maakt. Gebruik van gas ipv 100% electra omdat gas een directere en zodoende efficiëntere manier van energie is.

7. slim bouwen
Het bouwconcept van professor Jos Lichtenberg wordt waar mogelijk in het bouwplan geimplementeerd. Dit betekent dat al het leiding werk van electra, verwarming, en water zal zoveel als mogelijk los worden gelegd van de bouwfysische elementen beton en hout opdat bij vervanging of reparatie het casco zo weinig als mogelijk wordt aangetast.

8. Stimulering van fietsgebruik
De ontwikkelaar Winnen & Co BV levert een bijdrage van 75% aan het Stadsdeel opdat een afgesloten fietsenstalling in de buurt gerealiseerd kan worden voor twintig0 fietsen. Daarnaast heeft Winnen & Co een deal gemaakt met de heren van de Fietsfabriek in Amsterdam waardoor tegen hoge korting (bak)fietsen gekocht kunnen worden!

Deel dit artikel

permalink