Vrijstaande Villa, rondaywinkelaararchitecten

Midden tussen de bossen op de Utrechtse Heuvelrug staat een bijzonder woonhuis. De woning is een hedendaagse renovatie van rondaywinkelaararchitecten waarbij de nadruk lag op duurzaamheid.

De vrijstaande villa is halverwege de 20ste eeuw gebouwd en kenmerkt zich door wit geschilderde buitenmuren en een rieten kap, waardoor het geheel de karakteristiek heeft van een Engelse cottage omringd door een grote, fraai aangelegde tuin. In de jaren zeventig heeft er een rigoureuze verbouwing plaatsgevonden waarbij vooral de zichtbare zijkant van de woning van karakter veranderde door de toevoeging van een ‘over-gedimensioneerde’ veranda.

Duurzaam ontwerpen
De opdrachtgevers wensten een woning die zowel leefbaar als zeer duurzaam is. Samen met rondaywinkelaararchitecten werden alle wensen zo goed mogelijk geïnventariseerd en omgezet in een ontwerp.

Naast een grondige renovatie van het woonhuis werd de aanwezige veranda betrokken bij de woning en uitgebreid met een stukje nieuwbouw. De afwerking van de bestaande veranda was in de loop der jaren zeer gedateerd. Door de situering was deze ruimte echter wel zeer geschikt als slaapkamer met een spa/wellness.

De gevels van de bestaande veranda en de nieuwbouw zijn bekleed met Accoya hout. Dit door en door gemodificeerde product is zeer milieuvriendelijk en heeft onlangs de Cradle to Cradle-status bereikt. Vanwege de ligging in het bos is er gekozen voor een verticale houten bekleding, zodat de nieuwbouw verweven is met zijn bosrijke omgeving.

Milieuvriendelijke oplossingen
Naast het duurzame gevelmateriaal is er gekozen voor nog meer milieuvriendelijke oplossingen. In het gehele huis is een nieuwe vloer met vloerverwarming gekomen die verwarmd wordt door een warmtepomp met leidingen tot 160 meter in de grond.

De warmtepomp maakt gebruik van aardwarmte om de woning te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer. Tevens zijn er op het platte dak van de veranda zonnepanelen geplaatst om energie op te wekken.

Hergebruik

Naast al deze duurzame nieuwe technieken werd er ook nagedacht over hergebruik van bestaande elementen in de woning. Zo werd de keuken voorzien van een nieuwe verflaag en moderne inbouwapparatuur, zodat deze weer in perfecte staat verkeerd. Ook werden gedemonteerde zonneschermen schoongemaakt en verhangen, zodat deze weer een nieuwe toepassing kregen.

Facts & Figures
Ontwerp: rondaywinkelaararchitecten
Opdrachtgever: Particulier
Projectteam: Bob Ronday, Maxim Winkelaar en Jurgen van Denderen
Constructeur: Quintin Tonnard / Espacio constructies
Installateur: Installatiebedrijf C.J. van Soest
Aannemer: Bouwbedrijf Aalberts
Realisatie: 2009
Fotografie: Machiel de Nooyer

Meer informatie: rondaywinkelaar

Deel dit artikel

permalink