Architectenbureau LIAG heeft een nieuw transparant gebouw gerealiseerd met een open karakter dat een veilige en prettige onderwijsomgeving biedt aan de studenten en medewerkers.
Het nieuwe gebouw sluit aan bij de onderwijsvisie en kernwaarden van Rijn IJssel. Een gebouw dat de nieuwste technologie bevat en een thuisbasis biedt aan alle studenten.
De Filosofie
Het begon met een droom. Rijn IJssel liet deze droom vertalen naar het ontwerp voor een nieuw gebouw. Transparantie. Dat is het eerste waar je aan denkt bij de nieuwbouw in Presikhaaf. Het door architect Erik Schotte (LIAG) ontworpen gebouw biedt de omgeving ruimte om van buiten naar binnen te kijken.
Met de riante overstekken van de bovenste verdiepingen, het lijnenspel van de vloerranden en de grote glasoppervlakten krijgt het gebouw een krachtige en markante uitstraling. De openbare ruimtes zijn groots opgezet. De vier verdiepingen worden met elkaar verbonden door speels geplaatste royale trappen.
Op de trappen zijn werkeilanden gecreëerd waar het mogelijk is om achter de computer te werken. Via de trappen zijn alle leerlandschappen te bereiken, die in open verbinding staan met elkaar wat het transparante karakter van het gebouw nog eens benadrukt.
Duurzaamheid
Het gebouw heeft een uiterst compacte vorm, hierdoor wordt het geveloppervlak geminimaliseerd. Door de kolommenstructuur is het flexibel in gebruik, zodat een lange levens- en gebruiksduur wordt gegarandeerd. Daarnaast zijn besteksmatig voorzieningen opgenomen op het gebied van duurzaam bouwen.
Hierbij kunnen we denken aan onder meer de WKO installatie (warmte koude opslag) die geïnstalleerd is, het toepassen van hoogfrequente armaturen en aanwezigheiddetectie voor de verlichting in de lokalen en de gebruiksafhankelijke automatische sturing van het binnenklimaat.
Het ontwerp is getoetst met Greencalc+. Ondanks dat de opdrachtgever gevraagd had om een ‘standaard’ gebouw is er door LIAG een gebouw gerealiseerd dat een MIG (Milieu Index Gebouw) heeft van 206. De EPC waarde van het gebouw is 0,84. Dit is16% lager dan de EPC-eis d.d.1 januari 2006.
Door meer inspanning te hebben verricht (dan wat door de opdrachtgever werd verlangd) op het gebied van duurzaam bouwen heeft dit voor de gehele gebruiksduur van het gebouw een flinke besparing opgeleverd op de onderhoudskosten van het gebouw.
Duurzame maatregelen
• warmteterugwinsysteem
• WKO, warmte koude opslag
• toepassing hoogfrequente armaturen en aanwezigheidsdetectie
• glazen overkapping atrium
• gebruik van gecertificeerd FSC hout
• beton met grindvervanger
• gebruik van veel prefab onderdelen (minder bouwafval)
Facts & Figures
Locatie: Arnhem
Opdrachtgever: College van Bestuur Rijn IJssel
Architect: LIAG architekten en bouwadviseurs, Den Haag
Constructief ontwerp & installaties: Cumae B.V., Arnhem
Hoofdaannemer: Mertens Bouwbedrijf, Weert
Bouwfysisch adviseur: DHV, Eindhoven
Projectmanagement Burgers de Greef, Harmelen
Bouwdirectie: LIAG architekten en bouwadviseurs, Den Haag
Start bouw: maart 2007
Oplevering: november 2008
Omvang in bvo totaal: 14.518 m2 (school: 10.221 m2, parkeergarage: 4.297 m2)
Fotografie: Iemke Ruige & LIAG