Winnaars duurzaamheidstender bekend

De winnaars van de duurzaamheidstender voor vier kavels in Buiksloterham (Amsterdam-Noord) zijn bekend gemaakt. De winnende ontwerpen worden vanaf 2012 gebouwd.

Het gaat om woon-werkgebouwen, waarbij bestaande en innovatieve (duurzame) technieken zijn toegepast.

Meest opvallend is het ontwerp ‘De Kameel van Noord’ van Heddes Vastgoed in samenwerking met op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs en Deerns raadgevende ingenieurs. De eigenschappen van het gebouw zijn gemodelleerd naar de kameel, die ‘zich steeds weet aan te passen aan de onzekere tocht en een veranderende omgeving’.

Onder het mom van ‘duurzame duurzaamheid’ is een gebouw ontworpen dat volgens de inzenders in staat is zich aan te passen aan nieuwe inzichten en technieken in de toekomst.

“Het gebouw koelt en zuivert lucht zoals de natuur dat doet. Het gestel (casco) is sterk en flexibel voor steeds andere invullingen van wonen, werken en ontspannen. Zijn energie haalt het gebouw uit (eigen) biomassa, de zon of uit de bodem. De Kameel van Noord absorbeert CO2 met zijn groene huid en binnentuin.”

Patch 22
De inzending Patch 22 van de Vereniging Lemniskade (met Frantzen et al architecten) is een loftachtige houtconstructie. Het ontwerp is gebaseerd op licht bouwen met minder en milieuvriendelijk materiaalverbruik. Aanpassingen aan het gebouw kunnen in de toekomst eenvoudig gerealiseerd worden zonder sloopwerk aan het casco.

De dove gevel, bestaat uit verzwaarde gevelelementen en aangepaste beglazing. Dit zorgt er volgens de ontwerpers voor dat de vereiste geluidsreductie ten gevolge van omgevingslawaai voor zowel woon- als werkfunctie, wordt bereikt.

Op de ‘omgekeerde’ vloerconstructie worden speciaal ontwikkelde panelen aangebracht die zijn voorzien van een verwarming en koelsysteem. Deze zijn uitneembaar zodat de in de vloer aanwezige ventilatie-units, kabelwegen, verwarmingsleidingen en riolering bereikbaar blijven en de flexibiliteit van de woon-werkruimtes maximaal is.

Keep it Simple
De inzending Keep it Simple is van GTP Vastgoed met Tekton Architekten en AMIC Installation Consultancy. Het gaat om een gebouw met een demontabel casco dat beschikt over ‘een schil met een hoog isolatieniveau en een goede zonwerende en zonopnemende kwaliteit’.

“De splitsing van casco en afbouw maakt het mogelijk om persoonlijke modules te integreren die samenhangen met de bestemming, functie en het comfortniveau. Dure installatietechnische voorzieningen met veelal een korte levensduur worden geminimaliseerd tot plekverwarming en opgenomen in de innovatieve modules”, zeggen de ontwerpers.

Marcel Lok
Last but not least is het winnend ontwerp van Vink Bouw in samenwerking met Marcel Lok architect. Ze spreken van een gebouw ‘waarin de woon- en werkfunctie gemakkelijk met elkaar kunnen worden uitgewisseld, waarbij energieopwekking en het (her)gebruik van verwarming en koeling op een slimme manier worden ingezet’.

“Het uiterlijk van het gebouw doet denken aan de havenarchitectuur, zoals die te vinden is in Amsterdam, Hamburg en Kopenhagen. De combinatie van robuuste bakstenen en beton met een no-nonsense detaillering zorgen voor een stoer uiterlijk. De geïntegreerde windturbines in de gevel en het hoge dak met bomen geven het geheel daarbij een speelse touch.”

Tender
De selectiecommissie stond onder leiding van oud-politicus Jan Terlouw. Er waren vijf kavels beschikbaar gesteld voor de tender, maar voor een ervan was slechts één inzending geschikt bevonden. Omdat er volgens projectbureau Noordwaarts daardoor geen sprake kon zijn van een wedstrijd, is deze teruggenomen uit de tender.

Buiksloterham verandert de komende jaren in een gemengd werk- en woongebied, waar volgens de gemeente bijzondere bedrijfspanden en wat betreft de woningen ruimte wordt gegeven aan particuliere initiatieven.

“Initiatiefnemers zijn daarbij niet gebonden aan een uitgewerkt stedenbouwkundig plan, maar kunnen binnen bepaalde spelregels hun plannen zelf vormgeven”, zegt de gemeente Amsterdam.

De winnende ontwerpen voor de duurzame tender zijn van 1 april tot en met 14 mei te zien in het Stadsdeelhuis Amsterdam-Noord aan het Buikslotermeerplein.

Foto: De kameel van Noord

Deel dit artikel

permalink