Onlangs werd het masterplan voor Stadswerven in Dordrecht goedgekeurd. Een belangrijk aspect is Urban Flood Management. Een gesprek met Pieter Bekkers, de projectmanager van Stadswerven.
Stadswerven moet een levendige stadswijk worden vlakbij de binnenstad. Vier karakteristieke terreinen vormen samen De Stadswerven. Het zijn de Lijnbaan, het Eneco-terrein, de Kop van de Staart en het Watertorenterrein. Er komen 1.400 woningen en daarnaast is er ruimte voor kantoren, winkels, horeca, culturele en andere vrijetijdsvoorzieningen.
UFM
Urban Flood Management speelt een belangrijke rol in dit project. Dit betekent dat de inrichting van de Nederlandse ruimte zodanig aangepast dient te worden dat de effecten van klimaatverandering ‘aanvaardbaar’ zijn oftewel klimaatbestendig. De gemeente Dordrecht is sinds 2006 intensief betrokken bij het Nationaal Programma AdaptatieRuimte en Klimaat (ARK).
Projectmanager Pieter Bekkers: “Urban Flood Management heeft twee aspecten. In de eerste plaats gaat het altijd om de veiligheid te waarborgen van de bewoners. Een hooggelegen gebied waardoor men weg kan is dan noodzakelijk. En daarnaast zijn er gebieden die aflopen naar het water – waardoor de beweging van het water veel groter kan zijn – en er veel meer mogelijk is stedenbouwkundig gezien.”
De beleving van het water staat voorop bij de invulling van de punt van Stadswerven. Hier komt onder meer een verlaagd plein dat bij hoogwater kan overstromen, horeca met terrassen en een verhoogd plein met uitzicht over het Drierivierenpunt. Hier is ook de brug die Stadswerven met de binnenstad verbindt. Door deze als hefbrug uit te voeren, is er een maximale doorvaart voor de scheepvaart.
Restwarmte van HVC
De 1400 woningen zijn zeer gevarieerd in type, grootte en prijs. Er komen appartementen, eengezinswoningen, starterswoningen en luxe villa’s. En bijzondere woningen aan of op het water. Heeft de gemeente de intentie om deze woningen duurzaam te gaan bouwen?
Bekkers stellig: “Alle nieuwbouwwoningen in Dordrecht zijn duurzaam. We hebben een duurzaam bouwen beleid voor de Drechtsteden ontwikkeld. De gemeente streeft ernaar om zo duurzaam mogelijk te zijn. Als niveau hebben we nu b-niveau ingezet voor Stadswerven, in de toekomst gaan we dit wellicht ook vertalen naar GreenCalc. Per deelgebied gaan we in 2011 de bouw opstarten. De inzet is gebruik te maken van restwarmte. Het komende jaar kijken we samen met de projectontwikkelaars hoe we het gehele project duurzaam kunnen neerzetten.”
De restwarmte van afvalverbrander HVC en enkele andere fabrieken zullen worden gebruikt. HVC is momenteel bezig de vuilverbranding te optimaliseren. Na deze fase gaan de ovens zonder energieterugwinning uit bedrijf. Er zijn dan drie verbrandingslijnen met een totale verwerkingscapaciteit van maximaal 396.000 ton per jaar.
Beckers: “Het college heeft inmiddels het uitgangspunt om met HVC en restwarmte te gaan werken, als eerste gebied in Stadswerven, vastgesteld".
Totaal pakket
Het stedenbouwkundig plan, de grondexploitatie en de parkeerexploitatie liggen op 26/1 in de Raad ter vaststelling. Daarna wordt de afspraak met de OCW verder uitgewerkt en aan de Raad voorgelegd. In de tussentijd start de voorbereiding van de bouw van de eerste delen van Stadswerven.
Tekst: Gerard Vos
Meer informatie: PDF