Lezing over dampopen bouwen

Aanstaande zondag 17 januari zijn de lezers van Duurzaam Gebouwd van harte uitgenodigd om een lezing te bezoeken over dampopen bouwen. Een interview met initiatiefnemer Florian Eckardt van het gelijknamige architectenbureau.

Florian Eckardt: “Het idee voor de lezing is ontstaan vanuit het plan dat we aanbieden voor het project ‘Ik bouw betaalbaar’ in Almere. Dat is een plan waar mensen kunnen kiezen voor een cataloguswoning met het principe van dampopen bouwen.”

Hoe werkt dampopen bouwen? Eckardt: “Het uitgangspunt is houtskeletbouw met een thermische massa. Het huis wordt zo gedetailleerd dat het woonvocht door de gevel naar buiten kan. Conventionele houtskeletbouw heeft een vochtrem en dan ga je uit van een perfecte manier van bouwen die niet helemaal overeen komt met de praktijk. Dit is meer de filosofie van accepteren dat je het toch nooit helemaal perfect krijgt. Hout mag best nat worden als het ook maar echt droog kan worden.”

Het bijkomende voordeel is dat door die leemstuc vocht word geabsorbeerd en wordt afgegeven. Eckardt: “Het is een soort buffer en dat neemt ook wat schadelijke stoffen op. Al met al creëer je hierdoor een heel prettig binnenklimaat.”

Lezing
De lezing wordt zondag 17 januari om 14.00 uur gehouden bij de aannemer Rene Dalmeijer thuis op Steigereiland in IJburg. Rene heeft zijn eigen huis volgens dit principe gebouwd. Hij toont de geïnteresseerden de wandverwarming, het leemstuc, de houten bekleding en geeft na de rondleiding een lezing over dampopen bouwen.

Adres
Thomas Hoodstraat 2 1086 WE Amsterdam, dat is op IJburg Steigereiland. (Tussen de eerste en de tweede brug, er is ruime parkeergelegenheid.)

Vragen?
Florian Eckardt: 06-52628108.

Deel dit artikel

permalink