Lichtgewicht groen dak, Icopal en Smid & Hollander

De Groninger basisschool St. Michaëlschool heeft een lichtgewicht groen dak op een bestaande dakconstructie.

Voor Icopal en Smid & Hollander Dakbouw betekende het project voor het Centrum voor Levenswetenschappen van de Rijks Universiteit in Groningen letterlijk en figuurlijk een klus op grote hoogte. Het dakwerk op het prestigieuze onderwijsgebouw is niet alleen vanwege de omvang (12.000 m²) speciaal, maar ook door de complexiteit van de uitvoeringsdetails.

Het dakwerk is sensationeel; vanuit het maaiveld komt het gebouw omhoog en het groendak dus ook. De helling van het dak is ongeveer 20 graden. De daken komen tot 35 en 40 meter hoogte, waarbij de hellende daken over zo’n honderd meter lengte naar beneden gaan. Dit maakte het noodzakelijk om een speciale voorziening te ontwikkelen, waarmee veilig op die hellende daken gewerkt kon worden.

Vegetatiedak op helling
Het merendeel van de daken voor de nieuwe faculteit is gerealiseerd op basis van een warmdaksysteem. Daarbij wordt op het betonnen dakvlak eerst een bitumineuze dampremmende laag aangebracht, waarop met warme bitumen de isolatie wordt geplakt; in dit geval resulterend in een RC van 3,5.

Vervolgens wordt met contactlijm de Icopal Universal WS wortelbestendige dakbedekking vastgehecht, waarna het vegetatiedak wordt gerealiseerd. De groenafwerking gebeurt met substraat- en vegetatiematten. Er zijn ook daken waarop gras wordt aangebracht en daar is de substraatlaag beduidend dikker, tot wel een meter.

Bovenstaande is een samenvatting van een artikel in het blad ‘Stedenbouw’.

Bron: Icopal

Deel dit artikel

permalink