CO2 Neutraal Scouting gebouw

Morgen opent landbouwminister Gerda Verburg het eerste CO2-neutrale scoutinggebouw van Nederland.

Het bouwwerk op kampeerterrein St. Walrick in het Gelderse Overasselt is voorzien van onder meer een sedumdak en een energieneutraal verwarmingssysteem.

Logbouw
Het gebouw kan getypeerd worden als een logbouw, een bouwstijl met hout die veel wordt toegepast in Scandinavische en Baltische landen. Voordelen hiervan zijn een relatief korte bouwtijd en een hoge isolatiewaarde. Er is gebruik gemaakt van verantwoord gewonnen houten balken als voornaamste bouwmateriaal.

In het verwarmingssysteem speelt een zonneboiler een belangrijke rol. Deze slaat energie op in twee grote buffers voor gebruik voor verwarming of warm water. Voor de resterende energievoorziening wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen en een milieuvriendelijke houtvergassingsketel. Het sedumdak draagt weer bij aan de isolatie.

Vrijwillig gebouwd

Het gebouw is volgens het uitgangspunt ‘een scout zorgt goed voor de natuur’ gebouwd door vrijwilligers, ter gelegenheid van het zestigjarig jubileum van het scoutingkampeerterrein St. Walrick. In het gebouw is ruimte voor activiteiten, verblijf van de vrijwilligers, een scoutshop en opslag van materiaal.

Deel dit artikel

permalink