Woningcorporatie Portaal is in de Utrechtse wijk Overvecht begonnen met de bouw van Loevenhout, een wooncomplex met 208 huur- en koopwoningen en 1600 m2 commerciële ruimten. Er is veel aandacht voor milieu en comfort.
Bijzonder in dit project is de innovatieve warmte- en koudeoplossing die Eneco toepast. In de winter worden de woningen voorzien van warmte uit het stadsverwarmingsnet. In de zomer wordt de warmte omgezet in koude. Zo wordt het hele jaar door nuttig gebruik gemaakt van de warmte die vrijkomt bij de productie van elektriciteit in de centrale in Lage Weide.
Loevenhout is het eerste wooncomplex in Nederland waarbij Eneco milieuvriendelijke warmte omzet in koude. Donderdag 23 juli tekenden Eneco en woningcorporatie Portaal het contract voor dit bijzondere project.
Warmtenet
Portaal wilde voor het nieuw te bouwen complex Loevenhout een milieuvriendelijke en toekomstbestendige oplossing voor het verwarmen en koelen van de woningen en bedrijfsruimtes en vroeg Eneco hierover mee te denken. Eneco kwam met de oplossing om het Utrechtse stadsverwarmingsnet op te waarderen door op een milieuvriendelijke wijze koude te genereren uit het warme water dat nu al door het warmtenet stroomt.
Door o.a. verbeterde isolatie van nieuwbouwwoningen en de klimaatverandering neemt de behoefte aan koeling in de zomerperiode toe. In de zomer zullen bewoners vrijwel geen behoefte hebben aan verwarming. Dan is het warmtenet alleen nodig voor warm water uit de kraan. Om de aanwezige capaciteit van het warmtenet in de zomer nog beter te benutten, gebruikt Eneco de warmte voor de productie van koude. De individuele bewoner kan zijn woning naar eigen behoefte koelen of verwarmen.
De "topkoeling" vindt, net zoals verwarming, plaats via het vloerverwarmingssysteem. Dit levert een comfortabele en gezonde manier om de woning te koelen. Deze koeling is naast milieuvriendelijker ook energiezuiniger dan koelen met traditionele airco's.
Geen gasnet
De woningen worden niet aangesloten op een gasnet. Eneco en Portaal maken hierdoor een totale besparing van 56% t.o.v. conventionele warmte- en koudelevering mogelijk. Dit betekent een totale besparing van 182 ton CO2 per jaar (gemiddeld 777 kg CO2 per aansluiting per jaar).
Bron: Vastgoed Journaal