Tijdelijke wijk in Groningen, Amber Architectures

De geplande ontwikkeling van het CiBoGa-terrein in de stad Groningen maakt pas op de plaats. Voor de braakliggende centrumgrond heeft de gemeente nu een tijdelijke creatieve wijk voor ogen.

Op de Matching Open Lab bijeenkomst heeft Amber Architectures samen met Jarino-flexibele bouwsystemen een bijzonder modulair en stedelijk ensemble gepresenteerd. Een verplaatsbaar overdekt plein, gecombineerd met horeca, hotel, kantoorruimte en kinderopvang, dat het Ebbingekwartier voor vijf jaar tot een levendig creatief stadsdeel zal maken.

Specifiek voor de locatie heeft Amber een krachtig schakel-stapelvoorstel van nieuw ontwikkelde woon- en werkvolumes uitgewerkt. Hiermee heeft het Rotterdamse bureau een coherente invulling ontworpen die tegelijk de openbare ruimte vorm geeft.

Open pleingebouw
‘EbbingHerberg’ is een open pleingebouw dat als centrum van de nieuwe tijdelijke Groningse wijk ruimte biedt aan creatieve economie, zorg, wonen, cultuur en vermaak.Met dit ontwerp voorziet Amber in een innovatief voorbeeld van tussentijdse stadsontwikkeling.

Een modulaire architectonische oplossing die contextueel samengesteld kan worden om stagnerende stedelijke terreinen interimair te benutten en te activeren.

Het demontabele en recyclebare karakter maakt deze vorm van stedenbouw tot een duurzame interventie. Bovendien zijn de modules zelf opgebouwd uit milieusparende materialen en maakt het stelsel gebruik van groene energie. Amber heeft dit nieuwe bouwsysteem in samenwerking met producent Jarino-flexibele bouwsystemen ontwikkeld onder het label CubeColony.

Bouwplan
De voorzitter van Ondernemersvereniging Ebbingekwartier heeft op de Matching bijeenkomst Amber’s plan zeer enthousiast ontvangen en ziet volop kansen in EbbingHerberg’s publieke functie. Architect, producent en lokale gebruikers(organisaties) zullen nog voor het einde van de zomer een uitgewerkt bouwplan presenteren. De oplevering van de tijdelijke microstad staat gepland in 2010.

Over Amber
Amber Architectures bestaat sinds 2007 en werkt vanuit het Groothandelsgebouw in Rotterdam en vanuit een vestiging in het centrum van Milaan. Het bureau wordt gevraagd voor ambitieuze opgaven die variëren van woningbouw, mixed-use, landschappelijke & infrastructurele interventies en complexe stedenbouwkundige projecten.

Meer informatie: www.amber-architectures.com

Deel dit artikel

permalink