Universiteitsgebouw in Zlín van Jiričná en Bata

Vooral in schoolgebouwen is het van beslissend belang dat het daglicht en kunstlicht zinvol worden gecombineerd door intelligente besturingssystemen.

Zo kan door middel van een gemeenschappelijke besturing van schaduwsystemen en kunstlicht de verblijfskwaliteit aanzienlijk verbeterd worden en tevens kunnen de mogelijkheden voor energiebesparing optimaal benut worden.

Direc-indirect
Door direct/indirect stralende lampen kan een wezenlijke bijdrage aan de verbetering van de sfeer worden geleverd. Dit idee werd optimaal gerealiseerd bij  het universiteitscentrum van de Tomá? Bata-Universiteit in Zlín.

Het universiteitscentrum van de Tomá? Bata-Universiteit in Zlín werd onlangs ingewijd door de architecte Eva Ji?i?ná en door Tomá? BataJunior. De ongewone indeling van het gebouw omvat twee naast elkaar geplaatste sikkelvormige bouwelementen, waarin leeszalen, studiekamers en een boekenarchief ondergebracht zijn.

Daar tussenin bevindt zich een uitgebreid, van bovenaf verlicht atrium dat ruimte biedt voor ontspanning en ongedwongen ontmoetingen. De twee imposante, gebogen voorgevels worden aan de uiteinden elk door een glazen trappenhuistoren omsloten die boven het gebouw uitsteekt.

De trappenhuizen vormen de belangrijkste verticale verbinding tussen de galerijen die zich aan weerszijden van het atrium bevinden en verlenen aan het gebouw een overzichtelijke en rationele vorm. Deze voor de architecte Eva Ji?i?ná typische heldere structuur en de hoge mate aan functionaliteit komt ook terug in het verlichtingsconcept.

Verlichting

Het is een architectonisch basisprincipe dat de heldere lijnen van het gebouw door de even heldere, door de ruimtes verlopende lichtlijnen worden benadrukt. Om deze reden heeft men voor Slotlight en Claris II van Zumtobel gekozen, een innovatieve armatuur die vaak in schoolgebouwen toegepast wordt en een rustige, geometrische vorm heeft.

In het centrale atrium zijn de lager hangende Claris II armaturen als lichtbanden met een totale lengte van 54 m te zien. Door direct en indirect licht accentueren ze de lijnvormige gangen en de plafonds van de galerijen.

Deze reflecteren op hun beurt weer naar beneden en creëren zo in het hele atrium een gelijkmatig warm en diffuus licht. In de overige hoofdgedeeltes van het gebouw werden Slotlight en Mirel II armaturen aangebracht, om het vanuit het atrium gereflecteerde licht te completeren.

Ter accentuering van de kanten en lijnen langs de ramen zijn fluo-buizen aan de plafonds en de wanden aangebracht die een perfecte afwerking vormen van de complexe, sculpturale vormen van deze architectuur.

Facts & Figures
Project data Universiteitscentrum Tomá? Bata
Opdrachtgever: Tomá?-Bata-Universiteit, Zlín/CZ
Architectuur: AI Design s.r.o. en Eva Jiricna Architects, Praag/CZ

Lichtoplossing Universiteitscentrum Tomá? Bata
Claris pendelarmaturen, Lanos staande lampen, Onlite noodverlichtingssysteem, Slotlight lichtlijnen, Mirel rasterarmaturen

Meer informatie: www.zumtobel.nl

Deel dit artikel

permalink