Grootschalige proef vacuümbuiscollectoren

Eneco stelt in Medemblik een grote zonne-energie-installatie met vacuümbuiscollectoren in de woningbouw in gebruik.

Twee woontorens van het project Waterpark in Medemblik zijn aangesloten op een innovatief en milieuvriendelijk systeem van zonthermische energie in combinatie met warmte/koudeopslag (WKO).

Eneco realiseert dit duurzame energieproject onder de naam Eneco Eco Energy. De 135 woningen in dit project zijn voorzien van warm tapwater door middel van de vacuümbuiscollectoren. Als de proef succesvol is, wil Eneco deze innovatieve techniek bij meerdere projecten toepassen.

Het bedrijf monitort en analyseert de energieopbrengst en temperatuur van deze technologie. Voor deze proefopstelling kreeg Eneco subsidie van SenterNovem, agentschap van het ministerie van Economische Zaken.

Warmte/koudeopslag
Vacuümbuiscollectoren hebben een hogere energieafgifte per m2 dan conventionele ‘vlakke plaat’-zonnecollectoren. De buiscollector heeft een veel hoger thermisch-energetisch rendement doordat de ruimte tussen de binnen- en buitenbuis vacuüm is.

Deze vacuümruimte heeft een isolerende werking en voorkomt dus warmteverlies. Daarnaast heeft de vacuümbuiscollector een efficiënte warmteoverdracht doordat het water direct door de buis stroomt. Met deze technologie gecombineerd met WKO kunnen gemeenten hun hoge milieuambities verwezenlijken.

Bovendien is er bij vacuümbuiscollectoren geen ‘visuele vervuiling’: de panelen steken niet boven het dakvlak uit. Voor de schoonheidscommissie van de Gemeente Medemblik en voor de architect is dit een eis.

EPN
De steeds strengere energieprestatienorm (EPN) voor woningen en bedrijfsgebouwen wordt steeds moeilijker te behalen met de traditionele technieken, zoals dubbelglas. Toepassing van WKO kan een verlaging tot wel 0,3 punten van de EPC-waarde opleveren, in combinatie met de juiste isolatie.

De huidige EPC-eis voor nieuwbouwhuizen bedraagt 0,8, maar in 2011 zal deze norm al 0,6 zijn. In 2015 zal de eis voor nieuwbouwwoningen zelfs gehalveerd zijn tot 0,4.

Duurzame energie-installatie
Het concept dat in Medemblik is toegepast, is een collectieve, duurzame en milieuvriendelijke energie-installatie op basis van warmte/koudeopslag, warmtepompen en zonnecollectoren.

Het systeem heeft een groot aantal gebruikersvoordelen. Zo kan het systeem in de zomer ook koelen. Evenals het verwarmen gebeurt dit via de vloer. In de woningen waarin dit systeem is toegepast, zijn geen radiatoren en cv-ketel meer nodig. Hierdoor bespaart de bewoner ruimte en is de woning eenvoudiger in te delen doordat alle muren vrij te gebruiken zijn.

Daarnaast is de temperatuur gelijkmatig, zijn er minder stof en huismijt in de woning en hoeft de bewoner nooit meer thuis te blijven voor een onderhoudsmonteur.

WKO
WKO is het opslaan van warmte en koude in een waterhoudende zandlaag in de grond. Die laag ligt tussen de veertig en tweehonderd meter diep. Het opslagsysteem bestaat uit een warme bron en een koude bron die zijn aangesloten op een warmtewisselaar in een centraal opgestelde technische ruimte.

In de zomer wordt overtollige warmte aan de woningen onttrokken en via die warmtewisselaar opgeslagen in de warme bron. Tegelijkertijd wordt er koude onttrokken aan de koude bron en worden woningen daarmee ’s zomers gekoeld.

’s Winters wordt de opgeslagen warmte aan de warme bron onttrokken en via de individuele combiwarmtepomp gebruikt voor verwarming. Het afgekoelde grondwater wordt vervolgens weer in de koude bron gepompt en opgeslagen. De combiwarmtepomp – een warmtepomp en boiler ineen – voorziet de woningen tevens van warm tapwater. Met deze techniek wordt 25 procent CO2-uitstoot bespaard.

Deel dit artikel

permalink