De Groenregeling voor zeer duurzame utiliteitsgebouwen is na een aarzelend begin inmiddels zeer succesvol.
Sinds 2005 kent de Groenregeling een aparte categorie ‘zeer duurzame utiliteitsgebouwen’. Projecten die aan de acht gestelde criteria voldoen ontvangen van de minister van VROM een groencertificaat en komen daarmee een aanmerking voor een aantrekkelijke financiering bij één van de Nederlandse Groenbanken. Na een aarzelende start mag deze nieuwe categorie zich verheugen in een sterk toenemende belangstelling.
Waardering
Anton Duijnhouer, coördineert voor SenterNovem de binnengekomen groenaanvragen en stond aan de wieg van de categorie voor de utiliteitsbouw. “Je mag de regeling van de utiliteitsbouw inderdaad een succes noemen. Zeer uiteenlopende partijen hebben de weg naar de groenregeling gevonden en realiseren projecten die minimaal 30% duurzamer zijn dan wettelijk vereist. Ik heb de indruk dat naast een financieel belang ook de waardering voor hun inspanningen zeker een rol speelt”.
De meeste projecten betreffen kantoren, maar ook bedrijfsgebouwen zijn goed vertegenwoordigd. Anton hierover: “Echte bedrijfshallen kennen geen EPC-eis en vallen daardoor momenteel buiten de regeling. Maar vaak is er sprake van een combinatie van functies, bijvoorbeeld met kantoorruimte, showroom en dergelijke. Deze delen vallen wel onder de groenregeling en daar maken indieners graag gebruik van”.
Grootste misverstand
De inhoudelijke toetsing van de projecten gebeurt door SenterNovem programma-adviseurs. Eén van hen is Hans Korbee: “De duurste eis is eigenlijk de voorwaarde van een minimaal 30% lagere EPC. Omdat hier een lagere energierekening tegenover staat, hebben de indieners hier niet zoveel moeite mee. Er zijn ook steeds meer indieners die zelfs ruim beter scoren dan de regeling vraagt”.
De meeste misverstanden bestaan over de toepassing van duurzaam hout. Korbee: “Soms redeneert een indiener: ik heb aluminium kozijnen en een betondak, dus is deze eis niet van toepassing op mijn project. Maar de eis geldt voor alle houttoepassingen, ook ruwbouwtimmerwerk, binnendeuren en plaatmaterialen. Daarbij worden naast het FSC-keur ook de keuren PEFC Finland en – Duitsland geaccepteerd als bewijs dat duurzaam hout is gebruikt”.
Aanscherping EPC
Per 1 januari 2009 zijn de eisen voor utiliteitsgebouwen in het Bouwbesluit flink aangescherpt. Omdat de Groenregeling 30% zwaardere eisen stelt, is hierdoor ook de lat in de Groenregeling aardig hoger gelegd. Zet dit nu een streep door de het succes van de Groenregeling? Duijnhouer resoluut: “Nee, integendeel. De Groenregeling honoreert de beste 5 á 10 procent. Het succes van 2008 gaf ook aan dat de tijd rijp was om de lat juist wat hoger te leggen. Zodat de echt duurzame projecten zich goed kunnen onderscheiden. Op die manier kunnen we de regeling langdurig in de lucht houden”. De eerste projecten voor 2009 hebben zich inmiddels aangediend.