Al jaren is het verzamelen van kunst een grote liefhebberij voor de familie Röling. Zij omringen zich graag met kunst. De belangrijkste wens voor hun nieuwe woning was dan ook dat de collectie schilderijen en sculpturen er optimaal tot haar recht zou komen.
De locatie van de woning, direct aan de Westeinderplas, is echter zo mooi dat het maken van een goeddeels gesloten volume met veel wandoppervlak geen optie was. Het uitzicht over het meer en de tuin moest maximaal zijn.
Architectenbureau Paul de Ruiter ontwierp daarom twee volumes. Een lichte glazen begane grond, met maximaal uitzicht over de tuin en het meer, en daarboven, als het ware zwevend, een houten doos waarin de schilderijen en sculpturen optimaal tot hun recht komen.
Bijzondere lichtinval
De begane grond bestaat uit een museaal geordende reeks ruimten, waarbij het uitzicht over het water en de omgeving steeds weer anders is. De volledig glazen gevel vouwt zich bijna onzichtbaar om de ruimten heen, waardoor een contour ontstaat die samen met de overstekende bovenbouw zorgt voor verschillende lichtgradaties. Aan de buitenzijde zijn op enige afstand van de glazen gevel doeken aangebracht, die naar beneden gerold kunnen worden als zonwering.
Ruimtelijke eenheid
De verdieping is een rechte houten doos met enkele grote openingen. Er is een vide met daarboven een daklicht in het midden van de woning en alle gevels hebben een groot raam. Op de opengewerkte kopse kanten liggen de slaapkamers, die een maximaal uitzicht hebben over de prachtige natuur.
Om de warmte en het licht van de zon tegen te houden zijn door Architectenbureau Paul de Ruiter ontwikkelde zonweringen toegepast. De zonweringen, bestaande uit horizontale lamellen, bewegen als een luik. Doordat ze bestaan uit twee delen met een knik in het midden, verheffen de luiken zich, wanneer ze worden geopend, als een luifel boven de glazen gevel.
In het middengedeelte van de verdieping, rondom de grote vide, kunnen de schilderijen en sculpturen tentoongesteld worden. De vide creëert een ruimtelijke eenheid tussen de begane grond en de verdieping, en het grote daklicht erboven zorgt voor verrassend licht op beide verdiepingen.
Warmte-/koudeopslag
Op enige afstand van de woning is diep in de grond een warmte-/koudeopslag aangebracht. Daarin wordt in de zomer de warmte opgeslagen, die in de winter met warmtepompen weer de woning in wordt gebracht. In de winter wordt omgekeerd de kou opgeslagen, die in de zomer wordt gebruikt voor luchtkoeling.
Meterstand 0
Voor de WOK-brander heeft de woning een gasaansluiting. Maar deze verbruikt zo weinig gas dat de meterstand voorlopig 0 aangeeft. Reden voor NUON om voor te stellen om, bij zulk minimaal gebruik, de gasaansluiting dan maar te laten afsluiten!
Facts en Figures
Opdrachtgever: particulier
Adres: Kudelstaartseweg, Kudelstaart
Bruto vloeroppervlak: 340 m²
Inhoud: 1.116 m³
Programma villa
Start ontwerp: augustus 2006
Start bouw: november 2006
Oplevering: maart 2008
Ontwerp: Architectenbureau Paul de Ruiter bv
Project architect: Paul de Ruiter
Project team: Noud Paes, Willem Jan Landman, Helga Traksel, Dieter Blok, Willeke Smit
Landschapsarchitect: Copijn
Adv. constructie: Bouwtechnisch adv.bureau J.L. Croes
Adv. Installaties: Wahlen & Jongkind
Gevelbouwer: MHB
Aannemer: Van Scheppingen Bouw
Foto’s: Pieter Kers