Zorgboerderij met prefab houten wanden

Ook in de wat meer alternatieve hoek, zijn veel ontwikkelingen te vinden op het gebied van duurzaam bouwen.

Een zorgboerderij met prefab houten wanden is het eerste wapenfeit van h-energiesystemen in Nederland. Panelen van over elkaar gerangschikte planken staan aan de basis van het duurzame prefab bouwsysteem. Het bedrijf zoekt naar enthousiaste partners, want potentiële opdrachtgevers zijn er genoeg.

Als je een boom kapt, gebruikt de bouw - bijvoorbeeld bij blokhutsystemen - hooguit 25 procent van het hout. Het hout heeft lelijke knoesten, trekt krom of voldoet niet aan andere esthetische eisen. Met het bouwsysteem van h-energiesystemen ligt dit op tachtig procent. Directeur en oprichter Frans van ’t Hul van het bedrijf uit Swifterband nabij Lelystad: “Wij gebruiken voor onze prefab wandpanelen bijna al het gekapte hout. Minder mooie delen passen we toe aan de tussenzijde en de binnen- en buitenkant, zodat deze onzichtbaar zijn.”

Goed binnenmilieu
In een 12,5 bij 5 meter grote mal legt het bedrijf 6 lagen, 3cm dikke planken op elkaar. Een eerste laag met messing en groef horizontaal, daarna diverse lagen diagonaal en verticaal. Het pakket gaat in een machine die er tot 23 gaten in boort waardoor licht gedroogde houten pennen (deuvels) worden geslagen.
 
“Er ontstaat een massief houten pakket dat uitstekende eigenschappen voor de bouw heeft,” vertelt van ’t Hul enthousiast: “Een isolatiewaarde van 5,2, het materiaal werkt niet, heeft zeer goede brandwerende eigenschappen en ‘ademt’ op een natuurlijke wijze, schermt straling af en dat is heel goed voor het binnenmilieu.”, claimt Volhout. Hij verwijst naar de massieve panelen die door deze opbouw ontstaan “en betekent in het Zuid-Afrikaans ook nog dat het duurzaam is, dat het kwaliteit heeft!”

Alles in eigen hand
Onlangs realiseerde het bedrijf een zorgboerderij in Lelystad. Het eerste project in Nederland. “Een relatief groot project. Een gebouw van 18 bij 30 meter met op plaatsen een overspanning van 10 tot 12 meter,” zegt Van ’t Hul. Het bedrijf heeft alles in eigen hand genomen. Van de constructieberekeningen tot de productie tot de bouw. Daarmee is het mogelijk in een zeer korte bouwtijd een volhouten gebouw neer te zetten.

Van ’t Hul rekent voor dat in een week bouwtijd vanaf het heien het eindproduct opgeleverd kan worden. “Het systeem concurreert voor wat betreft prijs niet met stalen hallen bouw of Houtskeletbouw, daarentegen heeft het systeem zeer hoogwaardige eigenschappen. Zo zijn we ten opzichte van traditionele bouw meer dan een aantrekkelijk alternatief.”

Maanhout
Het hout dat het bedrijf gebruikt wordt op speciale dagen in het jaar gekapt. Het zogenaamde maanhout wordt gekapt op een dag in de winter, de dag voor nieuwe maan. Dan stroomt er geen sap door de vaten van de boom. Dit hout behoeft geen (chemische) nabehandeling en is niet gevoelig voor schimmel of rot. “Het is een bekende techniek die in veel tradities gehanteerd werd. Maar met de huidige productiedruk en onbekendheid gaat niemand wachten op een nieuwe maan.” Voor de zorgboerderij is in één dag  zo'n 500m2 bos gekapt.

Het mooiste hout is als verticale lamellen aan de binnenzijde van de prefab panelen zichtbaar. Van ’t Hul: “We werken ook met leemafwerking. Zolang het maar natuurlijke materialen zijn die ademen, bereik je het beste resultaat.” Aan de buitenzijde kan tegen de lateien en een pakket (hennep)isolatiemateriaal elke denkbare gevelafwerking gekozen worden. In het massief houten pakket worden met een frees eenvoudig sparingen voor leidingen aangebracht. Kant en klaar met kozijnen en deuren gaan de panelen naar de bouwplaats.

Geen kapitaal
Buiten de particuliere sector tonen diverse woningbouwverenigingen en scholen belangstelling. “Maar we lopen nu nog tegen de Europese aanbestedingsregels aan. Een beginnend bedrijf heeft nog geen jaren ervaring en niet het kapitaal om aan alle regels te voldoen. De behaalde resultaten in buitenlandse projecten staan een doorbraak in Nederland echter niet in de weg. Ons productieproces is er klaar voor. Als iemand met ons de uitdaging wil aangaan dan is hij van harte welkom.”

Meer informatie: www.h-energiesystemen.com

Brochure volhout / maanhout
 

Deel dit artikel

permalink