Smart City onder de loep bij Projectenparade
19 juni 2013
De Duurzame Stad verdiept zich tijdens de Projectenparade op 19 juni (in het Siemens-hoofdkantoor in Den Haag) in de smart city. In vier stappen bekijkt het evenement hoe de stad, het gebied, de weg en de openbare ruimte slimmer worden en duurzamer.
Het programma voor het evenement is inmiddels aangekondigd door de organisatie en ziet er als volgt uit:
13.00u - Ontvangst
13.30u - Welkom door Max Remerie, directeur business development bij Siemens Nederland en Jan-Willem Wesselink, hoofdredacteur bij Elba Media.
13.45u - Introductiediscussie door Jan-Willem Wesselink en de sprekers van de middag.
Projectenparade
14.10u - De slimme stad: Amsterdam
Amsterdam is al zo ongeveer sinds de uitvinding van internet bezig een smart city te worden en te zijn. Wat doet de stad nu? Wat is de stand van zaken? Wat is er gerealiseerd? Waar gaat het heen? Bezoekers worden hierover bijgepraat door Saskia Müller, programmamanager bij Amsterdam Smart City.
14.30u - Het slimme gebied: TranSportium
Wat wordt de nieuwe toplocatie voor schaatsen in Nederland? Een vraag uit de markt die door Dura Vermeer, Siemens en RoyalHaskoningDHV is beantwoord met "Transportium Zoetermeer". In hun concept verbinden ze sport, duurzaamheid en innovatie met elkaar. Met als doel om te komen tot een smart gebouwencomplex, dat in feite gebiedsontwikkeling 3.0 is. Leo Freriks, City Account Manager bij Siemens Nederland legt uit wat de plannen van het consortium zijn.
14.50u - De smart highway
In samenwerking met Studio Roosegaarde heeft Heijmans op een heel nieuwe manier naar de snelweg gekeken. Het resultaat is de smart highway. Een snelweg die bijvoorbeeld elektriciteit opwekt voor auto′s, aangeeft als het wegdek bevroren is of zelfs licht geeft in het donker. Binnenkort wordt het eerste stukje slimme weg geopend. Frits van den Boogaard, commercieel manager Breijn bij Heijmans, vertelt wat er gebeurt.
15.10u - De slimme mens (en hoe die de openbare ruimte verandert)
Zijn we slimmer nu we allemaal een smartphone hebben en daarmee beter verbonden zijn met kennis en contacten? En kan het ook andersom? Een netwerk van smartphones dat files voorspelt, fijnstof meet of de drukte op het strand. En hoe verandert dat uiteindelijk het gebruik van de stad en – op een nog lager schaalniveau – van de openbare ruimte? Spreker volgt.
15.30u - Pauze
15.45u - Discussietafels
In 3 rondes gaan bezoekers met de sprekers en met elkaar in gesprek over de cases.
16.45u - Borrel
De toegang voor het evenement is gratis en aanmelden is op dit moment nog mogelijk. Meer informatie is te vinden op de website van de Duurzame Stad.