Corporaties verbeteren energielabel vooral via dakisolatie
- Gebouwschil
- Artikel
Corporaties voeren vooral verbeteringen door in de isolatiewaarden van het dak om het energielabel van woningen te verbeteren. Vier op de tien corporaties richt zich op gevelisolatie, zo blijkt uit grootschalig onderzoek onder corporaties voor de Corporatie Bouwplannen Scan van BouwKennis.
Met het convenant Energiebesparing Huursector hebben overheid, verhuurders en de Woonbond afspraken gemaakt over energiebesparing in de huursector. Als doel heeft men gesteld dat alle corporatiewoningen in 2020 het energielabel B of beter hebben.
Gemiddeld label
Op dit moment hebben nog niet alle corporatiewoningen een energielabel; de woningen die een label bezitten zitten gemiddeld op energielabel D. Uit de energieprestatiemonitor van Aedes SHAERE blijkt dat nog maar achttien procent van de woningen in 2012 label B of hoger heeft. In 2015 verwachten corporaties 96% van het woningbezit te hebben gelabeld.
Renovatieopgave
De renovatieopgave voor corporaties wordt de komende jaren relatief eenvoudiger, vanwege de financiële steun. Als onderdeel van het energieakkoord duurzame groei stelt het Rijk € 400 miljoen beschikbaar voor sociale verhuurders die energiebesparende maatregelen treffen, waarbij de maatregelen in de periode 2014 – 2017 moeten worden uitgevoerd.
Naast het verbeteren van de isolatiewaarde van daken, wordt het realiseren van HR-glas (HR++, HR+++), het opwaarderen van CV-ketels, en het verbeteren van de isolatiewaarde van de gevel vaak genoemd als maatregelen die corporaties uitvoeren ter verbetering van energielabels.
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Huren anno 2013 voor kwaliteit woningen veelal opleveringsjaar is o.i. achterstallig onderhoud! Maar helaas hebben energiebesparende maatregelen een directe en automatische huurverhoging tot gevolg! Worden de ontvangen subsidies in mindering gebracht?
De besparing op energielasten voor de huurder is bijna altijd hoger dan de verhoging van de huur. Huurders zouden blij moeten zijn met deze maatregelen.
Dank voor uw reactie. Dat is bekend maar dit rechtvaardigt geenszins. Helaas reageert u niet op achterstallig onderhoud en verrekening subsidie.
Het is jammer dat de ambitie niet hoger ligt dan gemiddeld label B. De maatregelen die nu genomen worden geven een belemmering om in de toekomst meer te doen. Als je nu kiest voor HR++ dan vervang je dit niet snel meer voor triple-glass. De dakisolatie is ook gericht op een labelstap naar B en niet verder. De ambitie uit het energieakkoord is energieneutraal in 2050 voor de gebouwde omgeving. Als je nu maatregelen treft voor verbetering moeten deze geen obstakel zijn voor toekomstige verbeteringen!