Van koploper naar bezemwagen?
In 2015 wordt de EPC vastgesteld op 0,4. Het Lente-akkoord heeft haar doelstelling dan verwezenlijkt, namelijk 50% energiereductie. In 2020 heeft zij de ambitie om naar bijna-energieneutraal te gaan. Is dat wat we moeten willen of is het tijd voor een nieuwe, hogere ambitie?
Sinds 1995 is de EPC van 1,4 stapsgewijs verlaagd naar 0,6 in 2011. Hiermee draagt de bouw- en vastgoedsector concreet bij aan de reductie van gebouwgebonden energieverbruik en innoveert de sector stapsgewijs tot een zeer duurzame en innovatieve sector. Het ondertekenen van het Lente-akkoord in 2008 heeft hier een flinke bijdrage aan geleverd.
80% van de utiliteitsbouw die wordt gerealiseerd, wordt voorzien van het BREEAM certificaat en is daarmee beter dan het Bouwbesluit. In de woningbouw wordt het ene na het andere energiezuinige project gerealiseerd. Elk project heeft de ambitie om het Bouwbesluit te overtreffen en met de opkomst van het begrip Energienotanul wordt de EPC als begrip totaal weggevaagd. De bouw- en vastgoedsector overtreft daarmee ruimschoots het Bouwbesluit.
Nieuwbouw als kwaliteitsproduct
Eindelijk wordt er niet meer gesproken over gebouwgebonden energieverbruik, maar over de energierekening van de gebruiker. Het heeft achttien jaar geduurd, voordat de bouw- en vastgoedsector praat over de energierekening van de gebruiker. De opkomst van het Energielabel heeft hier ook bijgedragen aan de bewustwording om bewezen kwaliteit te gaan leveren. Infraroodmetingen, ventilatiemetingen, kierdichtheid, energie-opwek- / verbruiksmetingen worden langzaam maar zeker de gewoonste zaak van de wereld. (Ver)nieuwbouw is hiermee een kwaliteitsproduct geworden dat niet meer kan worden vergeleken met de bestaande bouw.
Het Lente-akkoord heeft als doel om de ervaring van koplopers op te schalen en moet wellicht in zijn tweede levensfase na 2015 de bezemwagen worden. Wie wil er na 2015 namelijk nog een EPC 0,4 woning hebben? Want een EPC 0,4 woning wordt waarschijnlijk standaard all-electric uitgevoerd met PV-cellen en de stap naar een dak vol PV-cellen is dan nog maar klein en zeer betaalbaar, waardoor de woning Energienotanul wordt.
Rol van het Lente-akkoord?
De bezemwagen zou na 2015 nog steeds de stap naar een EPC van 0 moeten maken. Maar de focus moet niet alleen liggen op EPC, maar ook op:
- het stimuleren van woningen met lage energiekosten;
- voorkomen dat bewoners worden opgezadeld met inefficiënte collectieve systemen welke niet meer financieel kunnen concurreren met individuele systemen;
- vechten voor kwaliteitsborging (gezondheid, comfort en bewezen lage woonlasten) van de energieconcepten;
- bovenal als bezemwagen gaan fungeren om consumenten te beschermen tegen slecht functionerende woningen.
Het Lente-akkoord is niet meer nodig om de bouw- en vastgoedsector te stimuleren om CO2-uitstoot te reduceren in de woningbouw, daarin is zij al zeer geslaagd. Het is nu haar taak de klus te klaren en te zorgen dat de kwaliteit wordt geborgd, wat zeker nog een uitdaging is.
Ambitie Lente-akkoord na 2015
Of moet het Lente-akkoord de lat nog hoger leggen? Of moet Energienotanul in 2020 als standaard worden gesteld om zo toch nog koploper en aanjager te blijven van de nieuwbouw en hierdoor de nieuwbouw definitief te onderscheiden van de bestaande bouw?!
Twitter: @onnodwars
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
beste Onno, Je vraagt of Energie 0 in 202 als standaard moet dienen, en dat lijkt me een uitstekende ambitie. Hoe meer de markt zelf haar ambities stelt, hoe beter ze in staat is daarvoor maatschappelijke en politieke steun te verwerven. Maar Energie 0 moet je alleen niet loskoppelen van bestaande bouw, want daarin ligt juist de grootste opgave.