6 speerpunten om in 2025 energieneutraal te zijn
- Gebiedsontwikkeling
- Artikel
- CO2-neutrale stad
In het uitvoeringsplan Duurzaamheid Lelystad 2017-2020 heeft deze gemeente, in samenwerking met bewoners en andere partijen, 6 speerpunten vastgesteld om in 2025 een energieneutrale stad te worden.
In dit plan staan concrete activiteiten en projecten uitgewerkt voor de punten Energie, Afval, Circulaire Economie, Voedsel, Fysieke Leefomgeving, Mobiliteit, Onderwijs en Ondernemen. Actieve partijen en geïnteresseerde inwoners uit Lelystad zijn samen met de gemeente aan de slag gegaan om tot dit plan te komen. Gezamenlijk hebben ze zich gebogen over mogelijkheden, snel te behalen resultaten en haalbaarheidsstudies naar de levensvatbaarheid van duurzame ideeën.
Energieneutrale stad in 2025
“Ik ben er trots op dat we dit als gezamenlijke partners hebben bereikt”, vertelt wethouder Elly van Wageningen. “Dit is weer een belangrijke stap in de richting van onze doelstelling dat Lelystad in 2025 een energieneutrale stad wil zijn. Na vaststelling van de gemeenteraad kunnen we in de tweede helft van 2016 met dit uitvoeringsplan aan de slag. De focus ligt hierbij op de versnelling van bestaande duurzame projecten, innovatieve ontwikkelingen en duurzame netwerken.” In het plan staan voor ieder speerpunt de duurzame activiteiten en projecten beschreven, waaraan de partners de komende tijd willen gaan werken. Duurzaamheid is constant in ontwikkeling met partijen, die allemaal in een andere fase zitten en een andere snelheid van acteren kennen. Door jaarlijks te monitoren en waar mogelijk het effect van de uitvoering te vergroten, spelen betrokkenen hierop in.
Ook gemeente zelf verduurzamen
Daarnaast wil de gemeente Lelystad het goede voorbeeld geven en de eigen organisatie verder verduurzamen. De gemeente is getoetst aan de richtlijn voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Op basis hiervan gaat ze aan de slag met kennisontwikkeling over duurzaamheid, duurzaam inkopen en het verduurzamen van gemeentelijke gebouwen.
Foto: Treinstation van Lelystad (Foto: Stahlkocher)