Investeren in een duurzame toekomst
- Gebouwschil
- Artikel
Bouwend Nederland noemde ‘ketensamenwerking’ en ‘duurzaamheid’ al eerder als dé grote thema’s voor de ontwikkeling van de bouwsector op de (middel)lange termijn. Rockwool en partner Van Gansewinkel geven hiervan een praktisch voorbeeld bij de lancering van Rockcycle.
Volgens Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, gaan ketensamenwerking en duurzaamheid vandaag de dag hand in hand: “Wil de sector echt duurzamer zijn, dan moeten marktpartijen met elkaar om tafel om van elkaar te leren. Ik nodig de markt daarom uit om met innovatieve ideeën te komen.” Brinkman deed zijn uitspraken gisteren bij de lancering van Rockcycle, een service waarmee Rockwool, in samenwerking met partner Van Gansewinkel, haar recyclediensten verder vergroent. Met deze service behoort ook het smart maken van CO2-prestaties voor afnemers op korte termijn tot de reële opties.
Verduurzamen van processen en diensten
Volgens Erwin Prins, managing Director bij Rockwool, biedt Rockcycle meer toegevoegde waarde aan haar afnemers. “Bouwbedrijven die van deze dienst gebruik maken, kunnen zich hiermee profileren bij aanbestedingen. Duurzaamheid van ons, van onze producten en van onze afnemers is speerpunt binnen ons MVO beleid. Daarom investeren we in het verduurzamen van processen en diensten en daarom lanceren we vandaag Rockcycle.”
“Tanende interesse van de politiek”
Volgens Prins is het dan ook wrang om te zien dat stimulansen voor het investeren in energiebesparende maatregelen in gebouwen uit het regeerakkoord dreigen te worden geschrapt: “Waar omringende landen fors investeren in energiebesparing, zien we in Nederland een gestaag tanende interesse van de politiek. Relatief geringe positieve maatregelen worden zelfs geschrapt, terwijl het maatschappelijke belang nu groter is dan ooit: het gaat om meer dan een lage energierekening of comfortabel wonen.”
Blik op 2020
De overheid zou er volgens Prins goed aan doen haar blik te richten op 2020 en verder om duidelijker invulling te geven aan een integrale aanpak van de gebouwde omgeving in plaats van al die ad hoc aanpassingen in het bouwbesluit. Hij vervolgt: “Daarom beste overheid: regel de integrale kwaliteit voor de eindgebruiker in het bouwbesluit, maar bepaal niet de uitvoering! Isolatie bijvoorbeeld levert niet alleen een belangrijke bijdrage aan het verlagen van de energierekening en de CO2 maar ook aan het verhogen van comfort, zoals akoestiek, een koel huis in de zomer en brandveiligheid. Echter zonder flankerend en stimulerend beleid van de overheid op de korte termijn komt de bouwproductie niet snel genoeg op gang. Nu investeren, straks oogsten.”
Links op de foto Erwin Prins, rechts Elco Brinkman.