Stad en groen hand in hand in Green Living City
- Duurzame kantoren
- Artikel
Broekbakema introduceert het concept ‘Green Living City’, in het kader van een studie naar toekomstige stedelijke ontwikkeling. In deze duurzame stedelijke leefomgeving gaan stad en ‘groen’ hand in hand.
Abonneer je op ons Youtube-kanaal:
De studie, die in samenwerking met DGMR, ABT, Greenwave Systems, 4Building en Atelier Quadrat tot stand is gekomen, laat zien dat wonen, werken én recreëren in een hoog stedelijke leefomgeving comfortabel en efficiënt gecombineerd kunnen worden. Green Living City pleit voor het intensiveren van de bestaande stad door de hoogte in te gaan, in plaats van de stad steeds verder naar buiten toe uit te breiden. De stad wordt letterlijk in verticale zin ontwikkeld door een mix aan functies te stapelen, inclusief de openbare ruimte.
Concept
Het concept van Green Living City is gebaseerd op een duurzame en permanente structuur van grote ‘supervloeren’ als groene openbare ruimte met daarop flexibel invulbare en veranderbare ‘pockets’. Deze pockets bevatten de verschillende functies, zoals wonen, werken en vrijetijdsbesteding. Het concept maakt het mogelijk om functies van een, twee of drie lagen in het gebouw onder te brengen, van woning tot kantoor en van sporthal tot theater. Het is uitermate geschikt om toe te passen op verschillende locaties en op allerlei schaalgrootten (S,M,L of XL), in uiteenlopende ontwerpen.
Erik van Eck, architect-directeur Broekbakema: “Green Living City staat voor een stedelijke vitaliteit en toekomstbestendigheid. Het is een levend organisme dat flexibel kan inspelen op de veranderende behoeften van een stad. De kracht van het concept is de toepasbaarheid ervan op elke denkbare plek. En met ‘BREEAM Outstanding’ scoort dit gebouwconcept de hoogst haalbare beoordeling als het om duurzaamheid gaat”.
Duurzaamheid 2.0
Paul van Bergen, directeur/adviseur DGMR Adviseurs: “Dit concept is ‘Duurzaamheid 2.0’, een gebouwde, verticale stad met een levendige mix aan mogelijk te huisvesten functies, zoals: wonen, werken, zorg, onderwijs en sociale activiteiten. Dit concept verslaat de bestaande duurzaamheidsmodellen en stelt een nieuwe norm op het gebied van people, planet, profit en prosperity”.
Sander van Eerden, raadgevend ingenieur en directeur Constructies bij ABT: “Het constructieprincipe voor de supervloeren bestaat uit een zware staalstructuur met een hoge draagkracht waarop eenvoudig een, twee of drie lagen kunnen worden opgebouwd. Daarnaast fungeren de supervloeren als installatievloer en brandscheiding voor het compartiment dat zich erboven bevindt.”