Wakker worden met … John Brussel
Honeywell Building Solutions (HBS) maakt deel uit van een van de grootste gebouwautomatiseringsbedrijven ter wereld. Dat heeft voordelen bij het vermarkten van concepten voor duurzaam gebouwbeheer, meldt general manager John Brussel.
Wat vindt u belangrijk bij verduurzamen?
"HBS heeft veel ervaring als het gaat om energiebesparing, wereldwijd en meer dan 20 jaar. Wij lopen voor geen enkel vraagstuk weg. Wel zoeken we partijen die zich al gecommitteerd hebben aan de noodzaak om te besparen. Ze moeten zelf ervan overtuigd zijn dat ze energie moeten besparen. Dat moeten wij ze niet meer hoeven te vertellen, want als mensen zich nu nog niet realiseren waarom ze moeten besparen op energie… dan hebben ze toch echt enkele jaren onder een steen geleefd. Besparen moet een onderdeel zijn van missie, visie en strategie."
U gaat niet meer 'evangeliseren', begrijp ik…
"In dat evangeliseren hebben we veel tijd en energie gestoken en dat is heel mooi. Maar we kwamen te vaak tegen dat, als de contracten voorlagen, er altijd iemand binnen een organisatie vindt dat wat anders met het geld moest gebeuren. Vandaar dat wij zeggen: van boardroom tot receptie moeten bedrijven ervan overtuigd zijn dat besparen noodzaak is. En dat ze er tijd en geld in willen investeren."
HBS treedt steeds vaker op als ESCo. Hoe belangrijk is deze activiteit?
“Zeer belangrijk, zeker als het gaat om prestatiecontracten. Wij hebben het concept al vroeg uit de Verenigde Staten overgenomen en midden jaren 90 naar Nederland gebracht. Vervolgens hebben we het aan onze grote klanten aangeboden als mogelijkheid om gegarandeerd te besparen op energiekosten."
Het voordeel van de multinational, hoe waren de reacties hier in de jaren 90?
"Nederlanders zijn van nature wat sceptisch op het moment dat je zegt besparingen te kunnen garanderen. Wij denken dan: 'Waar zit het addertje?' Ondanks het vertrouwen dat onze relaties in ons hebben, kostte het dan ook tijd voordat we de eerste overeenkomsten konden sluiten. Wij pionierden echt en gelukkig vonden we ook mensen aan de klantzijde die dat wilden. Zo konden we de eerste projecten realiseren."
Innoveren is durven…
"Absoluut. Dat we durven innoveren is vandaag de dag nog steeds de rode draad voor HBS en de business waarin wij actief zijn."
Hoe rekent u uit of een project voor u interessant is?
"Wij kijken altijd naar het object en hoe het gebruikt wordt. Wil je een bepaalde investering kunnen doen, dan is de ondergrens voor ons een energierekening van 300 tot 500 duizend euro. Als je daarop 20% wil besparen op jaarbasis, dan levert dat 60 duizend euro per jaar op. Neem je dan de gemiddelde terugverdientijd van 5 à 7 jaar, dan is een investering in energiebesparende maatregelen mogelijk tussen 300 en 420 duizend euro."
Hoe bepaalt HBS de risico's bij een energieprestatiecontract?
"In principe nemen wij de verantwoordelijkheid voor de totale installatie, inclusief het ontwerp. We willen best risico nemen, maar we zijn niet gek. Wat we doen – en daarom zijn die processen ook zo intensief voor ons en voor de klant – is dat we een installatie heel goed onderzoeken. Dan zijn risico's goed te managen. Daarbij staat ons alle kennis ter beschikking, die we in en buiten Nederland hebben opgedaan. Er zijn altijd onderdelen in een installatie die minder gunstig presteren. De mix van maatregelen die we nemen, maakt het voor ons toch haalbaar. Ook dat baseren we op het feit dat we wereldwijd gezien alles al wel een keer zijn tegengekomen en we dus weten wat de risico's zijn."
Waar liggen de kansen in de markt?
"Ziekenhuizen en universiteiten zijn op dit moment een speerpunt, want besparen willen ze allemaal. Op het moment dat een investering nodig is, is het altijd weer belangrijk om rond de tafel te gaan met mensen die verstand hebben van financiën. Ziekenhuizen bijvoorbeeld stellen ook wel eens andere prioriteiten dan puur besparingsgerichte maatregelen. Een nieuwe MRI-scanner kan om een aantal redenen voorrang krijgen. Daarnaast ligt bij gemeentelijk vastgoed een enorme kans voor gemeenten om middels energieprestatiecontracten te verduurzamen en besparingen te realiseren. Het is een onontgonnen gebied, maar ik zie wel bewegingen. Zo zet gemeente Rotterdam met het programma Rotterdamse Groene Gebouwen stappen naar de verduurzaming van de vastgoedportefeuille.”