‘Kies wijzer, gebruik je verstand en aan de slag’
John Mak ruimt enkele hardnekkige misverstanden over GPR Gebouw uit de weg.
Vrijwel direct nadat bekend werd dat GPR Gebouw ook voor het aanvragen van MIA Vamil gebruikt kan worden gebeurde het. Insiders beseffen dat dit een snelle en goedkope route is voor ondernemers naar een interessant doel: het gebruik maken van financiële stimuleringsmogelijkheden die de overheid biedt bij het realiseren van een duurzaam gebouw.
Het voordeel loopt op tot bijna een miljoen euro. Nadat GPR Gebouw eerder voor duurzaam inkopen werd aangewezen, een bewijs dat de overheid het als een geschikt instrument beoordeelt, ook voor utiliteitsbouw. Werk voor GPR Gebouw Experts!
Brasilia
“Maar GPR is toch alleen voor woningbouw?” een misverstand dat tot op de dag van vandaag hardnekkig blijkt. Tijdens een recente startbijeenkomst van GPR Zorgvastgoed vertelde een deelnemer dat hij al in 1996 een GPR berekening voor een zorggebouw in Tilburg maakte. Dat was in het pre-internet tijdperk, met de eerste papieren versie.
De gemeente Rotterdam gebruikte in de tweede helft van de negentiger jaren al een DVD voor de evenknie, “Duurzaam bouwen scoort”. Jaarlijks werden prijzen uitgereikt voor de beste nieuwe en verbouwde utiliteitsgebouwen. En de hoofdprijs was niet misselijk, een studiereis naar Brasilia! De bomen reikten tot in Brazilië, achteraf gezien toch een gouden eeuw.
GPR en BREEAM
Een ander misverstand dat het afgelopen jaar is ontstaan is de suggestie dat GPR in BREEAM NL op gaat, net als Greencalc in 2011. Dat is dus niet het geval. We harmoniseren de taal in de beide instrumenten waar dat kan.
Verder zijn wij ervan overtuigd dat beide instrumenten bestaansrecht hebben en gebruikers niet gebaat zijn bij het in elkaar schuiven. Gebruikers hebben er wel baat bij, sterker nog, vragen er om dat GPR aansluit op BREEAM.
W/E speelt op die vraag in door een pre-assessment in GPR Gebouw 4.2 in te bouwen. De GPR gebruiker krijgt een indicatie van credits in BREEAM cadeau.
Toekomstwaarde
Zou een derde misverstand zijn dat ook GPR Gebouw alleen voor nieuwbouw opgaven geschikt is? Of zijn gebouwbeheerders onbekend met de mogelijkheden voor het snel een eenvoudig krijgen van inzicht in energielabel, gezondheid en andere onderwerpen die relevant zijn bij verbeteropgaven? Of wordt verduurzaming van bestaande woningen en gebouwen toch nog steeds gezien als synoniem met energie?
GPR geeft ook inzicht in thema’s als gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Die thema’s zijn volgens ons de basisvoorwaarden voor gebruik van gebouwen door mensen nu en later. Duurzaamheid valt of staat daarmee, en dan is het ook mooi meegenomen dat een gebouw goed presteert op energie en de overige milieuthema’s.
Dat is volgens mij de vooruitgang ten opzicht van de ‘Gouden Eeuw’, die brede benadering van het begrip duurzaamheid. En dan nu van denken naar doen.
John Mak Directeur
W/E Adviseurs
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Belangrijk is dat ook gebruikskwaliteit en toekomstwaarde een zwaardere weging krijgen. Een goed gebouw, waar geen vraag naar is , bijv. omdat het maar voor één functie geschikt is en daardoor leegstaat is minder duurzaam dan een gebouw dat een nieuwe functie kan krijgen ! Maar dat is nu niet of nauwelijks in de credits gewaardeerd. Waarom is er trouwens een verschil tussen utiliteits- en woningbouw ? Het maakt voor de gebruiker toch geen verschil; tenminste als je 'slim' ontwerpt.
In GPR Gebouw krijgt een gebouw een score op gebruikskwaliteit en toekomstwaarde, naast scores op Energie, Milieu en Gezondheid. Die staan naast elkaar, wegen en optellen tot 1 score leidt tot verlies aan nuttige informatie en gebeurt daarom niet. In GPR Gebouw is verschil in criteria voor woningen en utilitaire gebouwen waar de eisen vanuit gebruik en Bouwbesluit dat nodig maakt.