'Op weg naar 2050 moeten we véél meer doen'
- Gebouwschil
- Artikel
De onlangs ondertekende deal ‘Stroomversnelling Koop’ is een hele stap vooruit. Jammer is alleen dat een heel stuk van de markt wordt vergeten.
In Nederland staan meer dan 7 miljoen woningen. Rijtjeswoningen vormen bijna de helft (42%) van de voorraad, gevolgd door ‘gestapelde bouw’ (32%), vrijstaand (14%) en 2-onder-1-kap (12%). De laatste 2 categorieën zijn bij elkaar genomen wel verantwoordelijk voor 40% van het energieverbruik binnen woningen. De reden hiervoor is dat de (semi)vrijstaande huizen doorgaans groter zijn en rijtjeswoningen en gestapelde bouw ‘elkaar’ isoleren. Rijtjeswoningen nemen overigens 41% van het energieverbruik voor hun rekening.
8 keer meer energie besparen
Het Stroomversnelling Koop-programma richt zich op die 2 miljoen rijtjeswoningen in Nederland. Nogmaals, dat is een goede ontwikkeling, maar waarom worden er niet meteen stimuli gepresenteerd voor vrijstaande huizen en 2-onder-1-kap’ers. Willen we voldoen aan de CO2-reductie-eisen die de 2050 Roadmap van de Europese Commissie aan ons land gaat stellen, dan moeten we namelijk veel meer doen. In de periode 2020-2050 moet 8 keer meer energie bespaard worden dan de 10 jaar daarvoor. We kunnen het ons dus gewoonweg niet permitteren om geen stimulerend beleid voor vrijstaande huizen en 2-onder-1-kapwoningen te introduceren.
Willen we voldoen aan die Roadmap, dan moeten we nu meteen breed in zetten op ingrijpende renovaties, waarbij minimaal 80 procent energiereductie wordt gehaald. Je moet dan wel de juiste maatregelen nemen. ‘Een goede schil is het halve werk. Eerst de gebouwschil, dan de technieken’, stond al in Lenteakkoord energiezuinige bouw van 2013. Isolatie van de gesloten schil zet dan de meeste zoden aan de dijk. Een woning verliest via de gevel namelijk meer dan 50% van de warmte. Om dit te voorkomen is de isolatiewaarde van de gesloten gevel en kozijnen, plus de kierdichting bij de aansluitingen essentieel.
Spouwmuurisolatie: dubbel werk
Voor de vereiste energiebesparing van 80% dient de gevel een isolatiewaarde van zo’n Rc = 7 te hebben. De energetische prestaties voor een gangbare spouw zijn beperkt tot een maximale Rc van 1,8. Spouwmuurisolatie is dus wel een stap in de goede richting, maar goed beschouwd is het dubbel werk. Op termijn moet je dan toch nog een keer de buitengevel aanpakken. Als je met binnenisolatie de beoogde Rc wilt halen, verlies je al gauw 20 centimeter binnenruimte en dat bij elke muur. Dat is dus ook vaak geen optie.
Bij buitengevelisolatie heb je geen verlies van binnenruimte, maar je kunt er wel een Rc van 7 mee halen. Sterker nog, het is een noodzakelijke maatregel als je die normen wilt halen. Bovendien zijn buitengevelisolatiesystemen van deze 3 opties het meest effectief in het elimineren van koudebruggen en/of kieren: cruciaal bij nul-op-de-meterrenovaties.
Auteur Anton van Kruistum is voorzitter van Platform Gevelisolatie, dat heldere en betrouwbare informatie biedt over duurzaam renoveren en buitengevelisolatie. Daarnaast is hij directeur Bedrijfschap Afbouw en Technisch Bureau Afbouw (TBA).
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Dat de focus nu ligt op de rijtjeswoningen is niet zo vreemd. Het succes van de deal hangt mede af van of de renovatiekosten zo sterk kunnen dalen dat de investering kan worden afgelost met de energiekosten die men uitspaart. Dat lukt alleen door innovatie en industrialisatie van het bouwproces. Om deze aanpak te ontwikkelen heb je min of meer hetzelfde type woning nodig dat relatief eenvoudig aan te pakken is. Aan dat criterium voldoet de rijtjeswoning. Deze aanpak is echter ook geschikt voor andere type woningen. De provincie Noord-Holland heeft deze deal ook ondertekend. Vanaf januari 2015 heeft de provincie een subsidieregeling voor verhuurders en particuliere eigenaren die met deze aanpak ervaring willen opdoen. Overigens beperkt deze regeling zich niet tot rijtjeswoningen.