Uitwisseling warmte en koude op bedrijventerreinen biedt veel kansen

timer5 min
Uitwisseling warmte en koude op bedrijventerreinen biedt veel kansen

Welke mogelijkheden zijn er voor jou en je bedrijf om de overtollige warmte of koude van andere bedrijven uit te wisselen en te delen? In de eerste aflevering van een webinarreeks van TKI Urban Energy ontdek je welke van de vele mogelijkheden geschikt zijn op jouw bedrijventerrein.

Als Robert Jan van Egmond (TKI Urban Energy) een willekeurig bedrijventerrein in Nederland bezoekt, ontdekt hij na bijna elke bocht wel een grote kans voor verduurzaming. Op talloze plaatsen ontsnapt kostbare warmte naar buiten, terwijl er in de omgeving genoeg bedrijven zijn die daar wel wat van kunnen gebruiken. Van Egmond: “Je valt van de ene verbazing in de andere. Dan zie ik bedrijven die zelfs in de winter hun deuren wagenwijd openzetten, omdat ze hun overtollige warmte kwijt moeten. Ondernemers zien hun energiekosten als een gegeven en vergeten de kansen.”

Parkmanager

Nederland kent ruim drieduizend bedrijventerreinen, maar de benodigde kennis om deze te verduurzamen is maar beperkt aanwezig, aldus Guus Mulder (TKI Urban Energy). Mulder: “De gemiddelde mkb’er heeft onvoldoende kennis en tijd om zich hierin te verdiepen. Op steeds meer plaatsen zie je dat ondernemersverenigingen dit oppakken. Die organisaties moeten dan wel de benodigde kennis opdoen door de parkmanager deze te laten opbouwen of door een adviseur in te huren.”

Die lacune aan kennis wordt dit jaar aangepakt in de webinarreeks van TKI Urban Energy. In de eerste aflevering (op 1 juni) staat de uitwisseling van warmte en koude centraal en met name de aanleg van kleinere, collectieve warmtenetten. Van Egmond: “We tonen voorbeeldprojecten, zoals een datacenter, en laten enkele innovators aan het woord. In break-outs tijdens het webinar kun je ook met hen kennismaken.”

Alternatieven

Bekend is inmiddels dat je met zonnepanelen, ledverlichting en wat isoleren al snel de eerste stappen kunt zetten. Van Egmond: “Dat is makkelijk te berekenen. Warmte en koude is echter een ingewikkelder fenomeen, zeker omdat iedereen verslaafd is aan het goedkope aardgas. Het lastige voor veel bedrijven is dat ze gebruikmaken van gasheaters aan het plafond. Die kunnen in korte tijd veel vermogen leveren en zijn vrij goedkoop. Dat vervangen door bijvoorbeeld vloerverwarming is kostbaar.”

Het gas houdt echter een keer op met stromen, zodat er naar alternatieven moet worden gezocht. Van Egmond: “Daarom gaan we met goede voorbeelden en innovaties laten zien wat er nodig is om de uitwisseling van warmte en koude mogelijk te maken. Bedrijven zijn er nog niet voldoende van doordrongen dat ze veel overtollige warmte of koude produceren, waarvan anderen juist kunnen profiteren. Ook uitwisseling met een naburige woonwijk is daarbij een kans voor bedrijventerreinen.”

Ophaalrecht

Ook wordt ingegaan op de nieuwe Warmtewet, waardoor het ‘ophaalrecht’ ontstaat, als er lokaal een warmtenet aanwezig is. Van Egmond: “Je hebt daardoor recht om de overtollige warmte, die een ander bedrijf affakkelt of aan het oppervlaktewater afgeeft, te komen ophalen. Je ziet veel hallen waar gekoeld wordt en daar komt ontzettend veel warmte bij vrij. Net als grote supermarkten in een woonwijk. Die leveren genoeg warmte om een jaar lang honderd huizen te verwarmen.”

“Bij een datacenter begrijpt inmiddels iedereen dat er restwarmte van een lage temperatuur vrijkomt. Daarmee kun je een warmtenet vormen, waarbij die warmte als bron dient voor de individuele warmtepompen van de bedrijven. Zo kun je relatief eenvoudig aardgasvrij worden. Ook de uitwisseling tussen twee bedrijven biedt vaak veel kansen. De organisatiegraad op een bedrijventerrein speelt daarbij meestal een grote rol. Want hoe vinden die bedrijven elkaar? En ook: wordt duurzaamheid al goed geadresseerd in die organisatie?”

Voorbeelden businesscase

Uiteindelijk zijn het rekensommen en businesscases die de antwoorden moeten gaan geven. Hoe staat het daarmee? Van Egmond: “We weten dat warmtenetten wat duur zijn, met een stevige onrendabele top. Maar het hangt ook erg af van de hoeveelheden warmte die gevraagd worden of overtollig zijn. In onze voorbeelden is het in elk geval gelukt. Bovendien moet je je realiseren dat er over dertig jaar geen aardgas meer is.”

“We gaan het ook hebben over restkoude, gaaf hè!”, vervolgt Van Egmond. “Mijn warmtepomp zorgt in de zomer thuis al voor een lekker koude vloer. Dus mensen gaan dat steeds beter begrijpen. Als je warmte produceert met een warmtepomp of een airco, ontstaat er op een bedrijventerrein ook restkoude. Daarmee kun je bijvoorbeeld mooi de onbalans van een WKO herstellen, want daaraan wordt vaak meer warmte onttrokken dan dat in de zomer kan worden opgeslagen.”

Vijfde generatie

Van Egmond wil ook nog ingaan op digitale platforms, die hele gebieden of woonwijken met elkaar verbinden. “Bij de vijfde generatie warmtenetten heb je te maken met meerdere bronnen en afnemers. Zo ben je minder afhankelijk van één leverancier en een afnemer kan ook leverancier zijn. Zo’n groter netwerk heeft een centraal management nodig, anders zouden verschillende temperaturen door elkaar heen lopen. Je kunt die meerdere partijen pas goed met elkaar verbinden, als je alle onderlinge stromen goed en digitaal in kaart brengt.”

Tot slot mag niet onvermeld blijven waar ondernemers hun kennis én hun begroting kunnen aanvullen. Mulder: “Voor meer kennis kun je goed terecht bij de Stichting Bedrijventerreinen Energie Positief (Bepositief) of de Stichting Clok. Zij werken op dit moment aan een Versnellingsprogramma Verduurzaming Bedrijventerreinen, waarin overheden en bedrijfsleven samenwerken om kennis over te dragen en initiatieven te ondersteunen.”

“Er zijn bovendien veel verschillende financiële mogelijkheden voor ondernemers om verduurzaming interessant te maken. Zowel fiscaal met regelingen als MIA, EIA, VAMIL en de regeling groenprojecten, als ook subsidies zoals SDE++ en ISDE. Daarnaast zijn er innovatiesubsidies voor het ontwikkelen en demonstreren van oplossingen, zoals MIT, MOOI, DEI+, HER+, en garanties als de borgstelling MKB en kredieten als de vroege fase financiering en innovatiekredieten.”

Bezoek op 1 juni ook het webinar waarin veel van bovenstaande zaken aan de orde komen en schrijf je meteen in via deze link.

Programma webinarreeks:

1 juni 2021 (15.00 - 17.00 uur)
Warmte & Koude op bedrijventerreinen: knelpunten & kansen
De laatste inzichten over het benutten van restwarmte & koude op bedrijventerreinen

Met bijdragen van Bert Strijker en Ruben Schutte die een toelichting geven op de opzet van een Versnellingsprogramma voor de verduurzaming van bedrijventerreinen (vanuit BZK); Mark Welle (Kuijpers Ecopartners) licht een aantal recente voorbeeldprojecten toe (o.a. Hermitage); Arjen de Jong (BlueTerra) vertelt over enkele recente WK-studies en Stan Verstraete vertelt over het project om datacenterwarmte op bedrijventerrein Waarderpolder te ontsluiten voor de omringende bedrijven.

6 juli 2021 (15.00 - 17.00 uur)
Zonne-energie op bedrijventerreinen: knelpunten & kansen
Een stappenplan om complexe zon-projecten toch te laten slagen

20 september 2021 (15.00 - 17.00 uur)

Energierenovaties op bedrijventerreinen: knelpunten & kansen
De bedrijfshal van de toekomst, ondernemen op een duurzaam bedrijventerrein

26 oktober 2021 (15.00 - 17.00 uur)

Elektrificatie op bedrijventerreinen: knelpunten & kansen
Hoe voorkomen we dat het elektriciteitsnet de belemmerende factor wordt?

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c237 c265
CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

Duurzame kozijnen van fossielvrij PVC kunnen CO2 reduceren, volgens EU-normen vastgelegd en bewezen. In dit artikel lees je meer over het succesvol behalen van ...

Lees verder

c21 c225 c265
Innovatie stimuleren voor Net Zero

Innovatie stimuleren voor Net Zero

Nul uitstoot vóór 2050: dát is de ambitie die Dura Vermeer voor ogen heeft en waar hard aan wordt gewerkt. Deze visie vraagt om actie, niet ...

Lees verder

c21 c225 c237 c265
CO2-rapportage zorgt voor strategie, inzicht en actie

CO2-rapportage zorgt voor strategie, inzicht ...

Het inzichtelijk maken van CO2-uitstoot is complex, maar essentieel voor organisaties om te voldoen aan wet- en regelgeving én aan een duurzame toekomst ...

Lees verder

c21 c225 c237 c265
Volgende mijlpaal Net Zero: verplichte toepassing CO2-arm beton

Volgende mijlpaal Net Zero: verplichte toepassing ...

Lizzy Butink heeft als manager Duurzaamheid binnen Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed BV de afgelopen tijd flink geknokt om de Net Zero-strategie hoog op ...

Lees verder

c21 c225 c243 c265
Kijkje in de keuken bij verduurzaming industrie

Kijkje in de keuken bij verduurzaming industrie

Met de klimaatdoelstellingen en forse ambities voor verduurzaming van ons kikkerlandje in het achterhoofd, is kennisdeling onontbeerlijk. Dat houdt niet op bij ...

Lees verder

c21 c41 c225 c237 c243 c265
GACS: verplichting brengt voordelen met zich mee

GACS: verplichting brengt voordelen met zich ...

Als je een gebouw met verwarmings- of airconditioningsysteem hebt met een nominaal vermogen van 290 kW, heb je wellicht een nieuwe verplichting voorbij zien komen. ...

Lees verder

c21 c225 c265
Netcongestie oplossen met grootschalige batterijopslag

Netcongestie oplossen met grootschalige batterijopslag

Een batterijpark met een vermogen van 32,6 Megawatt en een opslagcapaciteit van 65,2 Megawattuur wordt gerealiseerd in Zeewolde. Hiermee wordt het park een van ...

Lees verder

c21 c41 c225 c237 c265
Wapeningsstaal emissieloos op de bouwplaats

Wapeningsstaal emissieloos op de bouwplaats

Het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) moet de uitstoot van bouwmateriaal en logistiek op en om de bouwplaats fors verminderen. Een van de doelen is om ...

Lees verder

c21 c41 c225 c237 c265
Afvalmonitor brengt afvalstromen en CO2-uitstoot in beeld

Afvalmonitor brengt afvalstromen en CO2-uitstoot ...

De ‘Afvalmonitor’ is het eerste afvaldashboard in de bouwsector. Deze helpt om afvalstromen, scheidingspercentage en CO2-uitstoot te monitoren.

Lees verder

c21 c26 c41 c134 c243 c265
Eerste woongebouw voor gebiedsontwikkeling Hero van Breda

Eerste woongebouw voor gebiedsontwikkeling Hero ...

Gezondheid en duurzaamheid zijn speerpunten van de gebiedsontwikkeling Hero van Breda. Voor de realisatie van het eerste woongebouw ‘De Meeker’ ondertekenden ...

Lees verder

c21 c41 c225 c265
CO2-arm beton standaard voor bouwers en ontwikkelaars

CO2-arm beton standaard voor bouwers en ontwikkelaars

CO2-arm beton wordt de standaard voor vastgoedontwikkelaars en bouwers. Verschillende partijen nemen het voortouw en ondertekenden een intentieverklaring, om de ...

Lees verder

c21 c41 c225 c237 c243 c265
Integrale verduurzaming vraagt om procesinnovatie en synergie

Integrale verduurzaming vraagt om procesinnovatie ...

De nieuwe stadswijk Merwede Utrecht komt tot wasdom, met de nadruk op een flinke diversiteit aan innovatie: op het vlak van duurzame energie, mobiliteit én ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up