Duurzame uitbreiding Watercampus
- Project
- Gebouwschil
Eind januari is de nieuwbouwuitbreiding van de Watercampus in Leeuwarden officieel afgerond. Nu krijgt het terrein een duurzame landschapsinrichting: dit is komend voorjaar klaar.
Bij de totstandkoming van dit nieuwe gebouw heeft BAM gebruik gemaakt van de nieuwste technieken op het gebied van duurzaam bouwen. Daarom kreeg het gebouw eind 2014 het BREEAM-NL Excellent-ontwerpcertificaat. GEAR architecten heeft gezorgd voor het ontwerp.
Isolatie- en thermische schil
Hoofdopzet voor de uitbreiding is een atriumgebouw, waarbij de centrale ruimte binnen een isolatieschil van het gebouw valt. De hoofddraagconstructie bestaat uit een staalskelet met geprefabriceerde betonvloeren. Een lichte gevelconstructie vormt de gevel van het gebouw en functioneert als thermische schil, met daaromheen een tweede gevel van houten lamellen. De houten lamellen dragen direct bij aan de klimaatbeheersing van het gebouw en zorgen voor de gewenste natuurlijke iconische uitstraling.
In het installatieontwerp is onderzocht hoe het gebouw zeer energiezuinig kan worden. Gekozen is voor een concept dat een EPC realiseert van minder dan 45% van de geldende eis. Om dit te realiseren is natuurlijk begonnen met een optimale gebouwschil en het voorkomen van oververhitting door zoninstraling. Aandacht voor gezondheid staat bovenaan op de agenda: goed (dag)lichtcomfort en een aangenaam thermisch en akoestisch binnenklimaat.
Duurzame warmteopwekking
Voor het energiesysteem is gekozen voor een aansluiting op het biogasnet van het Wetterskip voor de verwarming. Hiermee wordt warmte op een duurzame manier opgewekt en aangesloten op lokale voorzieningen. Dit creëert de mogelijkheid om eventuele toekomstige duurzame warmtetechnieken aan te sluiten zonder grote desinvesteringen. Een hybride koelsysteem zorgt voor de koeling. Hierbij wordt zolang mogelijk gekoeld door het vernevelen van water (adiabatische koeling) en pas bij hoge buitentemperaturen hoeft over te worden gestapt op conventionele systemen.
Door toepassing van betonkernactivering kan de op te wekken temperatuur zeer laag zijn voor verwarmingen en zeer hoog voor koeling. Dit systeem zorgt ervoor dat het gebouw ook in warme periodes door gebruik van adiabatische koeling comfortabel is. Het ventilatiesysteem kan zeer zuinig, behoefteafhankelijk ventileren, rekening houdend met de specifieke eisen van de laboratoria. Vanzelfsprekend wordt hierop warmteterugwinning toegepast. Aanvullend op dit energiebesparende en energiezuinige ontwerp wordt een groot deel van het dak bekleed met PV-panelen om een groot deel van de elektriciteitsvraag met zonne-energie op te wekken.
Milieuclassificering
Alle toegepaste materialen hebben een hoge milieuclassificering en het gebouw krijgt in grote mate een flexibele indeling. In het basisontwerp van fase 1 wordt al rekening gehouden met een eventuele toekomstige uitbreidingen in fase 2 en verder. Voor de gebruiksfase wordt ook voorzien in bewaking van de duurzaamheid met behulp van managementmaatregelen en het voorzien in bewaking van energie-, water- en afvalstromen.
Huisvesting Wetsus
Deze nieuwbouw is voor 80% de nieuwe huisvesting van Wetsus, dat werkt aan het ontwikkelen van rendabele en duurzame waterbehandelingstechnologie. Daarnaast neemt het Noorse Aqua Nirvana Foundation (ANF), dat investeert in duurzame watertechnologie, zitting in dit gebouw.
Watercampus Leeuwarden is het fysieke knooppunt van de Europese en Nederlandse watertechnologiesector. Hierin komen onderwijs, onderzoek, innovatie en bedrijvigheid samen. Watercampus organiseert samenwerking tussen (inter-)nationale bedrijven, kennisinstellingen en overheden in de watertechnologiesector. Deze nieuwbouw is mede tot stand gekomen dankzij financiële bijdragen van de provincie Friesland en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland.
Foto: Namens eigenaar gemeente Leeuwarden overhandigde wethouder Henk Deinum (rechts) een symbolische sleutel van ijs aan de nieuwe bewoners Wetsus en ANF (foto: Watercampus).