'Zoveel mogelijk scholen energieneutraal maken'
- Duurzame Scholen
- Artikel
"Jaarlijks geven alle scholen € 140 miljoen uit aan energie", zegt Anne-Marie Rakhorst. "Dat kan toch anders?" Dat kan inderdaad, zo blijkt tijdens het Duurzame Scholen Congres, dat dit jaar het thema 'Tijd om wakker te worden' had.
Abonneer je op ons Youtube-kanaal:
"Het wordt tijd om actie te ondernemen", vindt onder anderen Rakhorst, oprichter van Search. Begin oktober nam ze afscheid van dit ingenieursbureau en nog steeds is ze bevlogen over duurzaamheid. "De tendens verandert van bezit naar behoefte. Waarom zou je een school willen bezitten?" Daarnaast stelt ze de grondstoffenschaarste aan de orde. "Want in de toekomst kampen we niet alleen met een voedselschaarste, maar hebben we ook een tekort aan grondstoffen. In mijn ogen zijn de afvalverwerkers van vandaag dan ook de golddiggers van de toekomst."
Veel aandacht voor Anne-Marie Rakhorst tijdens het Congres Duurzame Scholen
Overigens ziet ze een mooie strijd ontstaan. "Steeds meer burgemeesters willen een duurzaam stadhuis. Laten we hiervan een mooie wedstrijd maken."
Green Deal
Ook dagvoorzitter Lisa Wade toonde haar bevlogenheid met het onderwerp 'Duurzame Scholen'. "Sinds ik moeder ben, kijk ik kritischer naar scholen. Veel basisscholen lijken net betonnen dozen. Daar wil ik mijn kinderen niet naartoe sturen. Daarom wil ik jullie oproepen: Doe daar wat aan!"
Haar luisteraars waren onder meer gemeenten en directeuren van basis- en middelbare scholen. Zij hadden de hele dag in het Amersfoortse Leerhotel Het Klooster naar presentaties geluisterd, waarin de wekker centraal stond. Het thema was immers 'Tijd om wakker te worden'. "We zijn enorm blij met de Green Deal Verduurzaming Schoolgebouwen", laat Stichting Duurzame Scholen-oprichter Gerard Lokhorst weten. "Vanuit Stichting Duurzame Scholen steunen we deze Green Deal voor duurzame schoolgebouwen en betere schoolprestaties. Daarnaast willen we in 2015 het Digitale Scholendossier doorontwikkelen."
Regie over vastgoed
Tijdens een van de presentatiesessies weidt Eric Carbijn, oprichter van internettechnologiebedrijf Oblivion, uit over dit dossier. "Vanaf 2015 hebben scholen zelf de regie over hun eigen vastgoed. Ze hebben alleen geen inzicht hierin, omdat deze regie altijd bij de gemeente heeft gelegen." Het Digitaal Scholendossier biedt uitkomst, vertelt hij. "Hiermee kunnen scholen eenvoudig alle vastgoedonderdelen vastleggen en er eventueel meldingen van maken."
Daarnaast legt Klimaatverbond-projectleider Ruud van Vliet de Green Deal Verduurzaming Schoolgebouwen uit, die begin november is ondertekend. "Onze ambitie is om zoveel mogelijk scholen energieneutraal te maken", vertelt hij. "Er is wel besparingspotentieel, maar weinig activiteit. Dat komt omdat de kennis en kunde ontbreekt." Een oplossing per gebouw is echter lastig. "Liever zoeken we naar een oplossing voor de totale lokale of regionale voorraad."
1.000 duurzame scholen
Opvallend genoeg neemt ABN Amro initiatief om actie te ondernemen. Samen met Moreen Oud, eigenaar van architectenbureau MC2 conceptontwikkeling, vertelt Lucas Klooster over hun plan om 1.000 duurzame scholen te ontwikkelen. "Wij willen gezonde en toekomstbestendige leeromgevingen realiseren", legt Klooster uit. "Hierbij vult Strukton de technische kant in."
Er ligt inmiddels al een ontwerp. "Van lokalen willen we gaan naar een leerplein, een leerstraat en groepsruimten", vertelt Oud. "De vrije indeling staat hierbij voorop. Niet alleen omdat dit meer mogelijkheden biedt voor de afstemming van onderwijsbehoeften van individuele kinderen, maar ook omdat hierbij ook passend onderwijs en zorglokalen eenvoudig ingepast kunnen worden."
Kanseconomie
Onlinestrateeg Peter Ros begint en eindigt de dag met een bevlogen presentatie, waarin hij stelt dat in deze samenleving informatie niet meer belangrijk is. "In deze netwerksamenleving van exponentiële technologische groei is het daarom belangrijker dat we kinderen leren de juiste vraag te stellen", vindt hij. "Een netwerksamenleving zorgt voor een kanseconomie, waarin het van belang is om op het juiste moment actie te ondernemen."