Volledig recyclebare panelen bij vernieuwing Weezenhof
- Project
- Gebouwschil
De Weezenhof is een complex van vijftien portiekflats in het Nijmeegse stadsdeel Dukenburg. Begin 2012 besloot woningcorporatie Talis tot grootschalig onderhoud van de flats, waarbij architect Pieter Oosterhout voor het ontwerp verantwoordelijk was.
Architect Oosterhout koos voor het plaatsen van een voorzetgevel en voor ROCKPANEL Chameleon panelen, waarvan de kleur op een heel bijzondere manier verandert afhankelijk van het perspectief en de werking van het zonlicht.
Recyclebaar
Overigens waren het niet alleen de esthetische kwaliteiten die de doorslag gaven. Duurzaamheid was een belangrijk vereiste bij het hele project. In dat kader moesten alle materialen voor minstens 90% recyclebaar zijn. ROCKPANEL is volledig recyclebaar, en scoort dus zelfs beter. Ook zijn de panelen onbrandbaar en voldeden aan de vereiste brandklasse B. Inmiddels levert ROCKPANEL panelen met brandklasse A2-S1,d0 onder het label FS-Xtra, en draagt hiermee bij aan de wens van bewoners om veilig te kunnen wonen.
Duurzaamheid en esthetiek gaan dus hand in hand in het Nijmeegse project. Zoals een lid van de bewonerscommissie het verwoordde: “We zijn van een ‘achterstandswoning’ naar een ‘Jan de Bouvrie-woning’ gegaan. Het is zo mooi geworden! Iedereen is ook erg gecharmeerd van de met de zon en de licht mee-kleurende platen.”
Dát is duurzaamheid
Eerder publiceerden we een artikel over de Weezenhof waarin we onder andere vertelden over de inbreng van architectenbureau Pieter Oosterhout Bureau voor Architectuur BNA uit Beuningen. “Wij hebben het niet gezocht in moeilijke installaties. Het isolatiepakket dat uiteindelijk gekozen is, gaat op papier dertig jaar mee. Maar ik vermoed dat we met dit pakket zeker vijftig tot zeventig jaar vooruit kunnen. Dát is wat ik duurzaamheid noem”, zei Jager toen.
Zoek verder binnen deze onderwerpen
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Voor welke materialen in isolatie-pakket is gekozen? Hoe kan er een verschil in houdbaarheidsmarge van 30 tot 50-70 jaar tot stand komen? welke isolatie-criteria doen vermoeden dhr. Jager tot 50-70 jaar verlengen? vriendelijke groet, dr. Juri Czabanowski, geschiedenis duurzaam bouwen