Prijs voor bakstenen van bouwafval
- Gebouwschil
- Artikel
Met zijn innovatie om bakstenen van bouwafval (zie bovenstaande foto) te maken, heeft Tom van Soest de Dutch Design Award 2016 gewonnen in de categorie Young Designer Award tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.
Gemengd met verschillende afvalstoffen biedt hij met deze innovatie een nieuw scala aan mogelijkheden voor het bouwen van gevels. De stenen voldoen aan de technische eisen en certificaten om in bouwprojecten te gebruiken. Daarnaast vindt de productie duurzaam en lokaal plaats.
Paviljoen van bakstenen van bouwafval
Met het onderzoek achter dit idee, dat WasteBasedBrick heet, studeerde Van Soest in 2012 af aan de Design Academy Eindhoven. Inmiddels heeft hij samen met Ward Massa het bedrijf StoneCycling opgericht. Met zijn innovatie is onder meer een paviljoen op de tijdelijke campus FabCity in Amsterdam gebouwd.
Public Award voor glazen bakstenen
Ook architectenbureau MVDRV viel in de prijzen met een innovatie op het gebied van bakstenen: doorzichtige stenen die gelijmd kunnen worden tot een dragende gevel. Deze vondst is in samenwerking met TU Delft, ABT en Poësia ontwikkeld en inmiddels staat ook het eerste pand met deze doorzichtige stenen: Crystal Houses in Amsterdam. Dankzij de meeste publieke stemmen ontving dit de Public Award 2016.
Op Het Glaspaviljoen liggen zonnepanelen, waarvan de Solar Smart Grid de opgewekte stroom onder de gebruikers verdeelt.
Buiten de Dutch Design Awards toonde Willem Christiaens van Onze Stroomfabriek zijn ontwikkelde Solar Smart Grid. “Dit is met name bedoeld voor flatgebouwen en appartementencomplexen met zonnepanelen”, legde hij uit. “Normaal gesproken is de opgewekte energie van die panelen vooral bedoeld voor gezamenlijke ruimtes. Maar met deze Solar Smart Grid zorgen we voor een flexibele verdeling van zonnestroom. Alle bewoners kunnen deelnemen aan een installatie voor zonne-energie en kiezen zelf hoeveel ze meebetalen.”
Flexibele verdeling van zonnestroom
De technologie achter deze smart grid verdeelt de zonnestroom op een eerlijke manier over alle deelnemende bewoners. “Hierdoor kan op huishoudniveau worden gesaldeerd. En dankzij het online webportaal is de verdeling voor alle bewoners inzichtelijk en te wijzigen.” Sinds maart 2016 beschikt Het Glaspaviljoen in Eindhoven bijvoorbeeld over zonnepanelen, via die manier. “Hoe meer mensen meedoen, hoe meer panelen op het dak komen”, aldus Christiaens.
De Dutch Design Week vond plaats van 22 tot en met 30 oktober in Eindhoven.