Certificaten
Van jaren geleden herinner ik mij een rel over een schemerlamp. Die lamp werd door een prijsvechter aangeboden en had een krakkemikkige kwaliteit die regelmatig kortsluitingen veroorzaakte. Dit tot verbazing van de kopers, die toch meenden bij aankoop een KEMA keur te hebben gezien.
Aan de lampen zaten stekkers die inderdaad een KEMA keur hadden. De lamp zelf, noch andere onderdelen van de lamp beschikten echter over dit vertrouwenwekkende keur. Zelfs als alle onderdelen van de lamp KEMA waren gekeurd, maar het totale product niet, kon die lamp nog steeds onveilig zijn. De enige mogelijkheid om enige zekerheid te hebben voor een veilig product was een integraal als eindproduct gekeurde lamp.
We hebben daaraan gedacht toen de PassiefBouwen Keurmerken meer en meer aanzien kregen. Die keurmerken worden gegeven op een integraal ontwerp voor een gebouw en later, na controles, op het gereedgekomen gebouw.
Al snel kregen we verzoeken of we ook keurmerken wilden afgeven voor de geschiktheid van componenten voor passief gebouwen. We hebben daar heel serieus naar gekeken. Daarbij bleek dat het afgeven van dergelijke componentkeurmerken in de ogen van sommigen een lucratieve zaak kan zijn.
We hebben vastgesteld dat keurmerken op componentniveau geen enkele zekerheid bieden dat de gewenste prestatie van een passief gebouw ook zal worden gehaald. Naar analogie van het voorbeeld van de lamp is het nog steeds mogelijk om een slecht gebouw te maken, hoewel alle componenten zijn voorzien van een keurmerk dat verklaart dat ze geschikt zijn.
Ontwerpers van een passief gebouw hebben wel behoefte aan gegevens over de daadwerkelijke prestaties van de componenten die ze gebruiken. Die gegevens moeten niet zijn gebaseerd op berekeningen maar op metingen die op een proefstand zijn gedaan. Wie dus keurmerken wil afgeven die waarde hebben, moet beschikken over goed uitgeruste laboratoria. En die bestaan al.
Daarom hebben we besloten om geen eigen certificaten af te geven over de mogelijke geschiktheid van componenten voor gebruik in passief gebouwen. Er is alleen behoefte aan certificaten die op metingen gebaseerde feiten geven over de daadwerkelijke prestatie van die componenten. En betrouwbare instituten die dat in een certificaat vastleggen bestaan al tientallen jaren.
We zijn er niet om doublures te maken. We willen ‘slechts’ de kwaliteit van passief bouwen bevorderen door een betrouwbaar oordeel af te geven over het ontwerp en over het eindresultaat. En dat blijven we doen. Meer is op kwaliteitsgebied niet nodig.
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Een zinnig standpunt. Het samengestelde geheel is het eindresultaat, niet de losse componenten of grondstoffen. Hetzelfde geldt voor C2C. Je kunt een heel (huis) project bouwen van C2C gecertificeerde materialen (als die al bestaan) maar daarmee heb geen C2C project. De quasi-kenners schermen met de afzonderlijke eigenschappen van materialen, maken er iets van, en schermen vervolgens met het eindresultaat, alsware dat de som van de afzonderlijke. Een (passief) bouwsel, al dan niet (gedeeltelijk) opgetrokken uit C2C-materiaal kan als geheel een niet recyclebare hybride zijn, met matige energie-reductiewaarden. Kortom materiaalgebruik, componentengebruik op zichzelf zegt niet(s) veel. De 'kwaliteit' die genoemd wordt is afhankelijk van de kwaliteit van ontwerp, engineering en bouw, in combinatie met grondstoffen, hulpmaterialen en verbindingsmiddelen, alsmede locatie en energiebron, -gebruik en -verbruik.
Ik kan het standpunt ook volledig onderschrijven. Vanuit integrale kwaliteit valt er aan het passiefhuis nog veel te verbeteren. Hoewel een passiefhuis een antwoord op ons energie vraagstuk geeft blijft het materiaalgebruik onderbelicht. Omdat de huidige milieudruk voor ca. 50% veroorzaakt wordt door de materiaalkeuze dient hier nog een stap gemaakt te worden. Het objectiveren van de milieudruk is ingewikkeld en men verzand snel in marginale discussies. Om integraal milieu-efficient te bouwen heeft men daarom instrumenten ontwikkeld. Op deze mannier kunnen alle deelnemers in het bouwproces op een effectieve mannier een goed milieuvriendelijk ontwerp maken en realiseren.