Inspiratie uit Zweden: zo maak je concrete, duurzame stappen

timer5 min
Inspiratie uit Zweden: zo maak je concrete, duurzame stappen

In samenwerking met de Swedish Chamber of Commerce en Sweco bekeek een select gezelschap duurzame en circulaire ontwikkelingen in Zweden en ver daarbuiten. Wie de duurzaamheid vooruit wil helpen, kan veel leren van grasmaaiers en de vergroening van steden.

De technici en architecten van Sweco hebben als missie dat ze toekomstbestendige steden willen ontwerpen of daarbij helpen te transformeren. In dat kader is samenwerken en verbinden essentieel, vandaar het interessante programma op donderdag 2 februari, met onder meer Husqvarna op het podium.

Grasmaaiers

Van de Zweedse Jonas Willaredt (manager Duurzaamheid, Husqvarna) leerden we dat de meeste impact wat betreft de CO2-uitstoot veel meer verstopt zit in het gebruik van een grasmaaier (86%) dan in de productie van het apparaat. Het bedrijf mikt nu op een absolute reductie van de uitstoot in de hele waardeketen van 35% in 2025 (ten opzichte van 2015).
Wat het productieproces betreft, heeft Husqvarna al enorme stappen gemaakt (- 81%). Ook de schadelijke milieueffecten van het gebruik wist Husqvarna aanzienlijk terug te dringen. Grote zitmaaiers die liepen op diesel worden vervangen door slimme, compacte én elektrische robotmaaiers, die zelfs geschikt zijn voor het onderhoud van golfbanen. Andere stappen vooruit worden gevormd door verbeterde onderhouds- en reparatiemogelijkheden. Door bijvoorbeeld de klant zelf of de dealer.

Een andere grote bijdrage aan de verduurzaming is het verhuren van de maaiers in plaats van die te kopen. Ze blijven dan eigendom van Husqvarna, dat zich daardoor nog meer zal inspannen voor een langdurig leven van de apparaten. Huren kan in een abonnement worden gegoten, maar ook per uur.

Groene steden en dorpen

Sweco zelf levert op een heel andere manier een bijdrage aan de verduurzaming van de wereld. Zoals met de Groene Stad Challenge, een initiatief van Sweco, Husqvarna en NL Greenlabel. Deze competitie, waaraan 123 gemeenten in Nederland meedoen, levert uiteindelijk een ranglijst op van de groenste steden en dorpen. Ondertussen hebben de deelnemende partijen én Sweco, op basis van een veelheid aan data, nieuwe inzichten gekregen in de leefomgeving van wijken, dorpen en steden. Die kennis helpt bestuurders bij het formuleren van allerlei keuzes en nieuw beleid. De Husqvarna Urban Green Space Index (HUGSI) is de bron waarop de inzichten gedeeld worden.

Inspiratie uit Zweden: zo maak je concrete, duurzame stappen“Alleen al door deelname aan de challenge krijgen gemeenten veel beter inzicht in het groen binnen de bebouwde kom”, zegt Joeri Meliefste (foto rechts, expert Stedelijk Groen bij Sweco). “Dit inzicht, uit 2021, moet toch te denken geven: gemiddeld bestaat 44% van het oppervlak van de onderzochte plaatsen uit groen. De potentie is echter nog enorm. Uit analyses van Sweco blijkt dat in de onderzochte gemeenten - 29% van alle gemeenten in Nederland - ruimte is voor nog eens 93.485 bomen in het openbare gebied. Ruim 23.000 voetbalvelden aan publieke grond is nog te vergroenen, zoals 812 voetbalvelden aan zinloze verharding en 4.216 voetbalvelden aan parkeervakken”, aldus Meliefste.

Met het vele extra groen wordt de verblijfskwaliteit en bewegingsruimte aanzienlijk vergroot, kan hittestress verminderen en neemt de biodiversiteit toe. Belangrijk en opmerkelijk zijn verder ook de gerelateerde feiten over bijvoorbeeld de gezondheid. Vergroening van de leefomgeving van een derde van Nederland zorgt per hectare groen voor 8,6 minder langdurig zorgbehoevende patiënten (op basis van veertien veelvoorkomende ziekten) en een jaarlijkse financiële besparing van minimaal 125 miljoen euro. Cijfers die niet iedere gemeente(ambtenaar) zich realiseert, maar wel veel impact opleveren.

Inspiratie uit Zweden: zo maak je concrete, duurzame stappen

100% circulair in 2035

Sweco timmert intern zelf ook stevig aan de weg, zo vertelde Richard Koops (foto boven), de business directeur circulaire economie. De ambities zijn torenhoog met het doel om zelf al in 2035 100% circulair en volledig CO2-neutraal te opereren. Daarbij is de CO2-uitstoot in 2018 het uitgangspunt: 6.497 ton (4,4 ton CO2 per fte). Koops: “In 2025 is het grootste deel van onze leaseauto’s 100% elektrisch, wat de grootste CO2-winst oplevert. Zo kunnen onze medewerkers sinds 2022 alleen nog maar volledig elektrische leaseauto’s bestellen.

Vervolgens is het zaak de gebouwen verder te verduurzamen. Zo laten we een Paris Proof-check doen door onze eigen professionals, wat inzicht geeft in de mogelijkheden tot duurzame verbeteringen. Bijvoorbeeld op het gebied van verdere energiebesparende maatregelen en aanpassingen die de CO2-uitstoot verminderen. Daarnaast kopen we enkel duurzaam en waar mogelijk circulair meubilair in. De meeste kantoren hebben nu al Energielabel A. Thuiswerkplekken, zoals circulaire bureaus en duurzaam geproduceerde stoelen, nemen we as-a-service af bij Triboo.”

De grootste uitdagingen voor Sweco de komende jaren zijn:

> Scope 3 mobiliteitsemissies (met name zakelijk en woon-werkverkeer met privé auto’s).
> Scope 1 kantoren (gasverbruik): hiervoor zal het verduurzamingsprogramma worden versterkt.

Inspiratie uit Zweden: zo maak je concrete, duurzame stappenDe voorlopige cijfers van het post-corona jaar 2022 geven alleen een lichte stijging in scope 3 aan.

Zachte kant

Vervolgens is het zaak om ook in de projecten die Sweco uitvoert voor overheden en ontwikkelaars, grote stappen én impact te maken. Het goede voorbeeld van Sweco zelf helpt daarbij. Dat is bereikt met veel interne bewustwording, communicatie en het aansluiten bij andere organisaties en experts. En krijgt een vervolg richting de klanten, met bijvoorbeeld de inbreng in contracten en constructies. Koops: “Ontwerp die constructies bijvoorbeeld vaker demontabel, ook als het niet specifiek wordt gevraagd. Gebouwen moeten vooral eenvoudiger worden ontworpen. Met een focus op biobased en hergebruik, met een efficiënter, flexibeler gebruik van werkplekken, niet te strak gedefinieerde ruimten en met as-a-service-constructies.”

Voorts is er meer focus nodig ‘op de zachte kant’, aldus Koops. “Of help de medewerkers een handje, want bestuurders kunnen wel hoge ambities uitspreken, maar is iedereen op de werkvloer wel in staat en bereid om dat uit te voeren? De duurzame ambities van de organisatie zijn vaak wel bekend, maar op projectniveau moet iedereen ermee aan de slag en dat vraagt om gedragsverandering. Dat wij daar op hameren, verwacht niet iedereen van een ingenieursbureau, maar is wel de grootste uitdaging. Wat is jouw rol ten opzichte van de duurzaamheidsdoelstellingen? Wat ga jij anders doen?”

Inspiratie uit Zweden: zo maak je concrete, duurzame stappen

Dankwoord en foto: Swedish Chamber of Commerce.

“Niemand is tegen duurzaamheid”, besluit Koops, “maar het wordt wel ineens spannend als het je eigen werk betreft. Zeker als het niet in de interne opdracht van de projectmanager zit en er geen geld voor is vrijgemaakt. Dan gaat het vooral om je intrinsieke motivatie en maak je andere keuzes dan je gewend bent te maken. Met misschien wel de spreekwoordelijke windmolen in je backyard. Want er moet iets gebeuren. We hebben nu te veel welvaart, te veel consumptie en ondertussen een daling van de circulariteit. Dat moet anders, te beginnen bij jezelf.”

Verslag: Ysbrand Visser
Beeld: Sweco; foto boven: centrale hal Sweco-kantoor, De Bilt.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c134 c169 c225 c259 c265
Scoren met duurzaamheid in Spaanse voetbalcompetitie

Scoren met duurzaamheid in Spaanse voetbalcompetitie

Bedrijven uit de Benelux worden uitgenodigd deel te nemen aan een duurzaamheidschallenge met als doel het verminderen van de milieu-impact en het bevorderen van ...

Lees verder

c21 c225 c259 c266 c276
‘Water is blauw goud’ en ‘red planten van de sloop’

‘Water is blauw goud’ en ‘red ...

Natuurinclusief bouwen en de watertransitie komen langzamerhand steeds meer op stoom. Na alle noodsignalen van het klimaat en de opwarming van de aarde, wordt de ...

Lees verder

c21 c225 c245 c259
Gamechangers in de Bouw & Infra brengt sector in beweging

Gamechangers in de Bouw & Infra brengt sector ...

De vijfde editie van het congres Gamechangers in de Bouw & Infra brengt je niet alleen tal van nieuwe wegen naar een duurzamere bouwsector, je wordt ook letterlijk ...

Lees verder

c122 c160 c187 c190 c223 c237 c238 c259 c278 c297 c299
Whitepaper: Verticaal groen

Whitepaper: Verticaal groen

Verrijk je kennis over groen met het Mobilane whitepaper Een groene gevel zorgt voor de integratie van een gebouw in een natuurlijke omgeving en voor een natuurlijke ...
c223 c259
Whitepaper: CFP | verduurzaming sport accommodaties begint met inzicht

Whitepaper: CFP | verduurzaming sport accommodaties ...

Van de sportaccommodaties in eigen beheer is het grootste deel meer dan twintig jaar oud. De energiekosten zijn enorm gestegen, voor sommige sportclubs zelfs verdubbeld ...
c21 c135 c225 c237 c259
Steden bouw je óók voor voetgangers

Steden bouw je óók voor voetgangers

Tijdens het congres Gamechangers in de Bouw & Infra is er extra veel ruimte voor lopen. Als de wandelvriendelijke stad voortaan de norm wordt, draagt dat bij ...

Lees verder

c21 c225 c259 c277
Register Duurzame Leefomgeving maakt goede, groene ideeën aantoonbaar en tastbaar

Register Duurzame Leefomgeving maakt goede, ...

In een online talkshow met belangrijke gasten uit de bouw-, vastgoed- en groensector is het platform Register Duurzame Leefomgeving gelanceerd. Initiatiefnemer ...

Lees verder

c21 c54 c134 c160 c259
Geen stikstofmiljoenen, maar een deltaplan voor de bouw

Geen stikstofmiljoenen, maar een deltaplan voor ...

In Nederland worden problemen in silo’s geplaatst en opgelost met geld. Heel veel geld. De bouwsector heeft een grondstoffenprobleem met als gevolg heel hoge ...

Lees verder

c21 c134 c225 c259 c278
Congres over natuurinclusief bouwen: inspiratie en oplossingen

Congres over natuurinclusief bouwen: inspiratie ...

Natuurinclusief bouwen zit in de lift. Gelukkig maar, want de klok tikt door. Toch is de praktijk weerbarstig. Tussen droom en daad liggen praktische bezwaren. ...

Lees verder

c21 c225 c243 c259
Klimaatmissie: aan de slag gaan met Ladder van Koeling

Klimaatmissie: aan de slag gaan met Ladder van ...

Een enquête van het Klimaatverbond Nederland laat zien dat gemeenten bij het uitwerken van de Transitievisies Warmte de noodzaak voor koeling vergeten. Dat ...

Lees verder

c21 c225 c259 c276
Bosk: pleidooi voor boom en natuur

Bosk: pleidooi voor boom en natuur

De afgelopen maanden trok een opvallende, groene stoet door Leeuwarden. Honderd dagen kleurde de hoofdstad van Friesland groen dankzij een ‘wandelend bos’. ...

Lees verder

c21 c160 c225 c259
<span class='normaltextrun'><span>Op het podium van het Verbindingsfestival: Laurens de Lange</span></span>

Op het podium van het Verbindingsfestival: Laurens ...

Duurzaam Gebouwd-expert Laurens de Lange staat 7 juli 2022 op het podium van het Verbindingsfestival. In dit artikel lees je welke keynote, walkshop en lab-sessie ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up